KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Dotace na zpracování řepky pro bionaftu v roce 2006 stoupnou

09/12/05

Základní sazba podpory se zvýší ze současných 3680 Kč na 6750 korun za tunu MEŘO

Dotace na zpracování řepky pro bionaftu příští rok stoupnou

Vláda schválila novelu příslušného nařízení, podle níž bude stát i příští rok vyplácet dotace na zpracování řepky na metylester řepkového oleje (MEŘO), přidávaný do motorové nafty. Základní sazba podpory se zvýší ze současných 3680 Kč na 6750 korun za tunu MEŘO. Sazba se bude poletně upravovat podle vývoje cen řepky a motorové nafty. Dotované množství metylesteru se má v roce 2006 zvednout z letošních 50 tisíc na 125 tisíc tun.

Předseda Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič upozornil, že spotřeba na českém trhu byla letos mizivá s tím, že většina se metylesteru se vyvážela. Tento stav zdůvodnil přerušením dotací. Obnovení dotací na zpracování řepky na MEŘO schválila vláda počátkem dubna s platností do konce roku. Předchozí podpora skončila po vstupu ČR do EU. Pumpaři podle Jeviče neměli moc důvěru v systém schválený na tak krátkou dobu.
Setuza, která je výrobcem metylesteru řepkového oleje v tuzemsku, dotace nevyužívá a biopalivo na český trh nedodává, protože má kontrakty na vývoz do zahraničí, uvedla mluvčí firmy Marie Logrová. V dohledné době by se podle ní na tom nemělo nic měnit.


Autor: sf  
převzato z http://www.agroweb.cz/projekt/clanek.asp?pid=2&cid=22855   

Zařazeno v Zemědělství