KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

MZe: Biopaliva by se měla přidávat do benzinů od června 2007

06/10/06

Biopaliva by se měla v Česku začít plošně přidávat do benzinu a nafty od června příštího roku.

Biopaliva by se měla v Česku začít plošně přidávat do benzinu a nafty od června příštího roku. Předpokládá to ministerstvo zemědělství s tím, že do té doby by měly být provedeny všechny potřebné změny v právních předpisech. Vláda nedávno na návrh ministryně zemědělství Mileny Vicenové schválila, že biopaliva budou v tuzemsku zavedena bez dotací, což dle odhadů zdraží pohonné hmoty o desetihaléře na litr. Podle Agrární komory ale bude obtížné program biopaliv bez podpor nastartovat. Rozhodnutí vlády se příliš nelíbí ani rafineriím a některým výrobcům biosložek.

Ty se měly původně začít plošně přimíchávat do benzinů od ledna příštího roku, což je ale podle Vicenové vzhledem k potřebným legislativním změnám vyloučené. Novelizovat bude třeba zákon o ochraně ovzduší a ministr životního prostředí Petr Kalaš již prý přislíbil, že jeho úřad na tom bude pracovat. Změnit se budou muset i dvě vyhlášky – jedna ministerstva zemědělství a druhá v působnosti ministerstva financí.

Zatímco metylester řepkového oleje, který se má přimíchávat do nafty, se již v Česku vyrábí a jde nyní hlavně na vývoz, první lihovary na bioetanol do benzinu jsou teprve čerstvě dokončeny. Prezident Agrární komory Jan Veleba soudí, že bez dotací nemusí být domácí nabídka biolihu dostatečná a nakonec ho bude třeba dovážet. Zemědělci si ale od biopaliv, která se mohou vyrábět z řepky, obilí, či cukrovky, slibují odbyt pro značnou část produkce. "Přirozenější by bylo program podpořit, aby se biolihovary rozjely," míní Veleba.

"Jsme jediná země na světě, která chce zavést biopaliva bez jakýchkoli podpor," řekl ČTK Petr Jevič ze Sdružení pro výrobu bionafty. Zvlášť u biolihu to prý může být problematické. Termín od půli příštího roku je podle Jeviče reálný, ale přimíchávat se zřejmě budou jen malé objemy biosložky, což nezajistí výrobcům dostatečný odbyt.

Naopak největší domácí výrobce metylesteru, ústecká Setuza, podle mluvčí Marie Logrové nemá s absencí dotací problém, bude-li povinné plošné přimíchávání.

Členské firmy České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu budou podle generálního sekretáře Miloše Podrazila investičně připraveny mísit biosložky do motorových paliv začátkem roku 2007. Neposkytnutí ekonomické podpory ale považují za diskriminační opatření ve vztahu k dovozcům z okolních zemí, kde podpora existuje.

Vicenová již dříve uvedla, že zavádění biopaliv bez dotací je ekonomicky nejvýhodnější a transparentní. Varianty, které počítaly s finanční podporou, by podle ní zatížily státní rozpočet částkou 1,06 až 2,3 miliardy korun ročně. Vládou schválenou variantu preferovala i Evropská komise. Zvýhodnění biopaliv ve formě nulové spotřební daně hodlají při projednávání novely zákona o spotřebních daních ve sněmovně navrhnout zelení. dmr jw


Zdroj: agris.cz