Minimálně opracované ovoce a zelenina
Směrnice pro minimalizaci mikrobiálního nebezpečí u tohoto typu výrobků.
Obliba výrobků získaných minimálním opracováním ovoce a zeleniny se trvale zvyšuje a tím roste i prodej těchto výrobků. S uvedeným typem výrobků je však spojeno zvýšené riziko mikrobiální kontaminace.
Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) uveřejnil dne 1. března 2006 návrh dokumentu – směrnice týkající se minimalizace mikrobiálních rizik u minimálně opracovaného ovoce a zeleniny. Jde o pracovní verzi, ke které se zatím podávají připomínky.
Navrhovaná směrnice má 12 kapitol a 5 příloh:
I. Úvod
II. Rozsah a použití
III. Definice
IV. Primární produkce a sklizeň čerstvého ovoce a zeleniny
V. Personál
VI. Budovy a zařízení
VII. Postupy sanitace
VIII. Kontrola výroby a zpracování
IX. Vedení dokumentace a záznamy
X. Vysledování a stahování z prodeje
XI. Další informace
XII. Odkazy
Přílohy:
A. Oznámení FDA stažení výrobku
B. Patogeny způsobující nemoci z potravin spojené s čerstvým ovocem a zeleninou
C. Patogeny často přenášené potravinou, která byla kontaminována infikovanými zaměstnanci
D. Zdroje mikrobiální kontaminace
E. Přehled vývojových diagramů v závodě na výrobu minimálně opracované čerstvé produkce
Zařazeno v Potravinářství, Rostlinná výroba