KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Potravinářská inspekce letos uzavřela 129 provozoven z důvodu závažných rozporů s požadavky potravinového práva

12/10/17
Kateřina Patočková

Potravinářská inspekce letos uzavřela 129 provozoven z důvodu závažných rozporů s požadavky potravinového práva 12. 10. 2017 – Výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) za tři kvartální období roku 2017 ukazují, že situace v oblasti dodržování požadavků potravinového práva u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni. Od 1. 1. do 30. 9. […]

Potravinářská inspekce letos uzavřela 129 provozoven z důvodu závažných rozporů s požadavky potravinového práva

12. 10. 2017 – Výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) za tři kvartální období roku 2017 ukazují, že situace v oblasti dodržování požadavků potravinového práva u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni. Od 1. 1. do 30. 9. 2017 inspektoři SZPI z důvodů závažného porušení hygienických předpisů museli uzavřít celkem 129 provozoven. Z toho se jednalo o 5 velkoobchodních provozů, 15 výrobních provozů, 64 maloobchodních prodejen, 44 provozoven společného stravování a 1 internetový obchod.

Důvodem k uzavření byl zejména neakceptovatelný stav v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem. Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě neumožňující řádnou očistu výčepního skla, nevyhovující stav toalet a podobně. Samostatnou kategorii představuje výskyt škůdců a jejich trusu u skladovaných potravin, výskyt potravin poškozených myším okusem ve skladech i přímo v provozovnách a nezabezpečení provozoven před pronikáním škůdců, zejména hlodavců a hmyzu.

Při zjištění nepřijatelných hygienických podmínek v provozovně uloží inspektoři na místě zákaz užívání prostor. Zároveň nařídí provozovateli, aby odstranil zjištěné nedostatky. Při opakované kontrole inspektoři posoudí, jestli provozovatel uvedl podnik do souladu s požadavky zákona a až poté zákaz uvolní a zároveň zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Podrobnosti o všech uzavřených provozovnách včetně fotodokumentace jsou k dispozici na portálu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny. Vyhledávat v databázi dle typu provozovny, regionu a dalších parametrů lze v sekci Rozšířené hledání.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce »

Zařazeno v Potravinářství