KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktuální stav sklizně ke dni 4. 9. 2017

06/09/17
Kateřina Patočková

Postup sklizně a řepky ke 4. 9. 2017

Postup sklizně obilovin a řepky ke 4. 9. 2017

4.9.2017 – Sklizeň základních obilovin a řepky byla téměř zcela ukončena již minulý týden (k 28. 8. 2017 bylo sklizeno 98,9 % ploch). V 35. týdnu se sklízely zejména zbývající plochy obilovin v Plzeňském, Karlovarském a Libereckém kraji. V současné době zbývá sklidit 4 798 ha obilovin – tj. 0,4 % (z toho nejvíce pšenic – 3 927 ha) v Plzeňském a Zlínském kraji (3 854 ha a 73 ha), 520 ha ovsa v krajích Karlovarském, Středočeském, Jihočeském, Libereckém a Zlínském, 280 ha jarního ječmene v Plzeňském kraji a 71 ha triticale v kraji Libereckém a Zlínském. V ostatních krajích již sklizeň obilovin a řepky skončila. K aktuálnímu datu je tedy prakticky sklizeno, posekáno 1 257 517 ha (99,62 %) z 1 262 315 ha obilovin určených ke sklizni. Řepka byla již praktiky sklizena ve všech krajích ČR minulý týden. Sklizeno je jí celkem 394 049 ha (99,95 %) s průměrným výnosem 2,97 t/ha.

Celkový výnos obilovin se oproti minulému týdnu nevýznamně změnil a je na úrovni 5,54 t/h. Oproti minulému roku 2016 je tento výnos podstatně nižší o 0,77 t/ha, ale je také nižší než výnosy, které byly zjištěny v ročnících 2015 a 2014 (6,07 t/ha a 6,17 t/ha)  o 0,53 t/ha a 0,63 t/ha.

Ke dni 4. 9. 2017 je sklizeno 97 176 ha (100 %) ozimého ječmene v ČR s produkcí 562,9 tis. tun a průměrným výnosem 5,79 t/ha, což je o 0,32 t/ha nižší výnos než v roce předcházejícím. Naše hlavní obilovina, pšenice ozimá je sklizena z 99,5 %, je posekáno 781,6 tis. ha a produkcí 4 595,6 tis. t a  průměrným výnosem 5,88 t/ha, což je o 0,83 t/ha méně než loňský výnos. Ozimého žita je sklizeno z 22,2 tis. ha (100 %) s produkcí 117,4 tis. t a s průměrným výnosem 5,28 t/ha. Jarního ječmene je sklizeno 230,3 tis. ha (99,9 %) s produkcí 1 151,3 tis. t a průměrným výnosem 5,00 t/ha, jarní pšenice je sklizeno 46,5 tis. ha (99,8 % ploch) s produkcí 210,2 tis. t a s průměrným výnosem 4,52 t/ha, triticale je sklizeno 36,2 tis. ha (99,8 %) s produkcí 181,2 tis. t a průměrným výnosem 5,01 t/ha. Ovsa je sklizeno 43,5 tis. ha (98,8 % sklízené plochy) s produkcí 147,5 tis. t a s průměrným výnosem 3,39 t/ha. Celková produkce obilovin dosahuje výše 6 965,9 tis. tun a produkce řepky 1 169,4 tis. tun.

Ke dni 5. 9. 2016 bylo v ČR sklizeno celkem 1 263,1 tis. ha obilovin (99,9 %) s produkcí 7 951,5 tis. tun a průměrným výnosem 6,3 t/ha a 393 tis. ha řepky (100 %) s produkcí 1 402,5 tis. t a průměrným výnosem 3,57 t/ha. Sklizeň obilovin a řepky tak byla
u svého konce.

Kvalita obilovin: k 1. 9. 2017 bylo v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno na kvalitu podle požadavků ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou 327 vzorků pšenice sklizně 2017 z celkem plánovaných 500. Analyzované vzorky byly sklizeny v rozmezí 6. 7. – 16. 8. 2017. Z analyzovaných 327 vzorků vyhovělo 318 vzorků (tj. 97 %) požadavkům na číslo poklesu (norma 220 s: min 136 s, max 420 s), 300 vzorků (tj. 92 %) vyhovělo na obsah dusíkatých látek (norma 11,5 %: min 9,1 %, max 20,4 %). Na sedimentační index (Zelenyho test, norma 30 ml: min 14 ml, max 74 ml) vyhovělo 296 vzorků (tj. 91 %), na objemovou hmotnost (norma 76,0 kg/hl: min 67,9, max 85,4 kg/hl) 259 vzorků (tj. 79 %). Počty dosud analyzovaných vzorků z jednotlivých krajů se liší, v závislosti na postupu sklizně v dané oblasti. Ukončeny jsou již analýzy vzorků pšenice z Jihomoravského kraje, k závěru se blíží také rozbory vzorků ze Zlínského kraje. Nejvíce vzorků přibylo v minulém týdnu z kraje Olomouckého (+11), Ústeckého (+10) a Jihočeského (+8). V Ústeckém kraji je největší slabinou objemová hmotnost, na kterou zde vyhovělo pouze 38 % vzorků (průměr 75,1 kg/hl). Na obsah bílkovin zde vyhovělo 88 % vzorků, jejich kvalita i číslo poklesu jsou zde vesměs vyhovující. Také v Olomouckém kraji je nejvíce problematickým parametrem objemová hmotnost, podíl vyhovujících vzorků je však v porovnání s Ústeckým krajem mnohem vyšší (74 % vzorků, průměr 78,6 kg/hl). Na kvalitu bílkovin zde vyhovělo 86 % vzorků (průměr 45 ml) a na obsah NL vyhovělo 94 % vzorků stejně jako na číslo poklesu. V Jihočeském kraji stejně jako v minulých letech nejmenší podíl vzorků vyhovuje na obsah bílkovin (59 %, průměr 12,2 %), na objemovou hmotnost vyhovuje 82 % vzorků, na kvalitu bílkovin 94 % a na číslo poklesu vyhověly všechny vzorky. Z těchto krajů však jsou ještě průběžně analyzovány další vzorky a hodnoty nejsou konečné.

Kvalitu pšenice v ČR je možno podle základních ukazatelů hodnotit zatím jako celkově dobrou, zejména s ohledem na obsah bílkovin, jejich kvalitu i číslo poklesu. Objemová hmotnost se velmi liší v závislosti na původu pšenice. Vyskytují se jak vzorky s drobným, zaschlým zrnem, i vzorky s výbornou objemovou hmotností.

Ze 76 dosud analyzovaných vzorků pšenice mělo 65 vzorků (86 %) negativní obsah DON, tj. menší než limit detekce použité metody (20 μg/kg) a 74 vzorků (97%) mělo negativní obsah ZEA (<2 μg/kg). Maximální obsah DON byl zjištěn ve výši 2747 μg/kg, maximální obsah ZEA ve výši 7 μg/kg. Šlo o tentýž vzorek, tato pšenice byla pěstována ve Zlínském kraji a její předplodinou byla kukuřice.

Z dosud analyzovaných 76 vzorků celkem 3 vzorky nevyhověly limitu pro potravinářskou pšenici pro obsah DON, který činí podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 1250 μg/kg. Stejně jako u výše uvedeného vzorku pšenice ze Zlínského kraje, také předplodinou dalších 2 nevyhovujících vzorků (Pardubický kraj – obsah DON 1307 μg/kg; Královéhradecký kraj – 1621 μg/kg) byla kukuřice. Limitu na obsah ZEA (100 μg/kg) vyhověly všechny dosud analyzované vzorky.

Obecně je možno úroveň kontaminace mykotoxiny u dosud analyzovaných vzorků hodnotit jako nízkou, ovšem vzorky s vyšším obsahem mykotoxinů, zejména deoxynivalenolu, se při souběhu rizikových faktorů (např. předplodina kukuřice, náchylná odrůda) vyskytují. Vyšší úroveň kontaminace zearalenonem není vzhledem k suchému počasí v průběhu dozrávání a sklizně pravděpodobná.

Kvalita sklizně sladovnického ječmene 2017 je průběžně analyzovaná ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském v Brně. K 28. 8. 2017 bylo kompletně analyzováno 117 vzorků ječmene. Nejvíce byly zastoupeny vzorky z kraje Jihomoravského (28), Olomouckého (21), Moravskoslezského (18) a Zlínského (15). Dále byly analyzovány vzorky z kraje Středočeského (8), Pardubického (9), Vysočina (8), Plzeňského (3), Ústeckého (5), Karlovarského (1) a Královéhradeckého (1). Analyzované vzorky byly sklizeny v období od 6. 7. do 9. 8. 2017. Průměrná vlhkost analyzovaných vzorků byla 12,2 % (normě vyhověly všechny vzorky). Hodnota přepadu na sítě 2,5 mm byla 86,4 %. Požadavkům na hodnoty přepadu (min. 85 %) nevyhovělo 31 % vzorků (min. zjištěná hodnota 12,7 %, max. zjištěná hodnota 99,1 %). Příznivý je obsah příměsí. Průměrný obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných byl 1,6 % (min. 0,0 %, max. 4,5 %) a požadavku normy nevyhověla 3 % vzorků. Průměrný obsah zrnových příměsí sladařsky částečně využitelných byl 3,8 % (min. 0,3 %, max. 12,2 %) a požadavku normy nevyhovělo 13 % vzorků. Průměrný obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene byl 12,0 % (min. 9,5 %, max. 15,3 %) a požadavku normy nevyhovělo 54 % vzorků. Požadavkům na klíčivost nevyhovělo 1 % vzorků a průměrná klíčivost byla zjištěna 98,6 %.

Na základě dosud analyzovaných vzorků z letošní sklizně lze předpokládat vyšší obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene a nízké hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm. Příznivé jsou hodnoty klíčivosti a minimální výskyt biologicky a fyziologicky poškozených zrn.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

 

Žně ke 4. 9. 2017 – Česká republika – kraje

Žně ke 4. 9. 2017 – Česká republika

Žně ke 4. 9. 2017 – Jihomoravský kraj

Žně ke 4. 9. 2017 – Jihomoravský kraj – okresy

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.