KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Elektronický Deník léčení

17/07/17

Převzato z: hostein.cz

Možnost evidence výskytu zdravotních poruch a léčení u dojeného skotu v ČR a jejich hodnocení v rámci Internetu pro chovatele.

V rámci Internetu pro chovatele ČMSCH, a. s. – Přístup k datům vznikl nový modul s názvem Deník nemocí a léčení. Tento modul nabízí chovatelům možnost evidovat nemoci, preventivní i léčebné úkony a léčení, a to u všech věkových kategorií dojeného skotu chovaných na farmě….

Zde je kompletní popis a metodika:

Možnost evidence výskytu zdravotních poruch a léčení u dojeného skotu v ČR a jejich hodnocení v rámci Internetu pro chovatele

MVDr. Soňa Šlosárková, Ph.D.1, Ing. Stanislav Staněk, Ph.D.2, MVDr. Petr Fleischer, Ph.D.1,3, Ing. Ludmila Zavadilová, Ph.D.2, doc. MVDr. Alena Pechová, CSc.3, Ing. David Lipovský4, Ing. Eva Kašná, Ph.D.2

 

1 Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i. (VÚVeL) 2 Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. (VÚŽV) 3 Veterinární a farmaceutická univerzita Brno (VFU Brno) 4 Českomoravská společnost chovatelů, a. s. (ČMSCH)

 

Chovatelé dojeného skotu jsou v posledních letech stále častěji konfrontováni se zvyšujícími se požadavky na garanci produkce bezpečných a kvalitních surovin pro výrobu potravin. Podmínkou takové produkce je dobrý zdravotní stav zvířat. V péči o zdraví stáda jim může významně pomoci důsledná elektronická evidence výskytu nemocí, léčení a úkonů a zejména následné správné zpracování evidovaných dat a jejich vyhodnocování s pomocí sofistikovaných počítačových systémů.

 

Nový MODUL internetu pro chovatele

V rámci Internetu pro chovatele ČMSCH, a. s. – Přístup k datům vznikl nový modul s názvem Deník nemocí a léčení. Tento modul nabízí chovatelům možnost evidovat nemoci, preventivní i léčebné úkony a léčení, a to u všech věkových kategorií dojeného skotu chovaných na farmě. Díky své formě (webové rozhraní) je k dispozici každému chovateli/uživateli s přístupem do Internetu pro chovatele (po aktivaci – zatržení této sekce v Servisních sekcích) kdykoli, kdekoli a z jakéhokoli zařízení typu počítač, chytrý telefon, tablet, který disponuje připojením k internetu. Výhody této aplikace jsou její návaznost na již exitující moduly, tj. známé virtuální prostředí, žádné nové investice ze strany chovatele, přehlednost a snadnost ovládání, které je obdobné jako u ostatních modulů Internetu pro chovatele. Data jsou ve výhradním vlastnictví chovatele, užívat je může pouze on (aktuálně se pracuje na automatickém provázání s dalšími projekty ČMSCH typu nákup dat) a s jeho souhlasem i ČMSCH pro potřeby šlechtění (před prvním vstupem do tohoto modulu dává souhlas s anonymním zpracováním dat pro potřeby ČMSCH). V žádném případě nejsou adresně dostupná jiným orgánům státní správy a dalším institucím.

 

UŽÍVÁNÍ DENÍKU NEMOCÍ A LÉČENÍ 

Vkládání dat a užívání vlastní aplikace je jednoduché a chovatelé mají možnost využít stručný návod k ovládání aplikace. V současné době se pracuje na přehledném a podrobnějším manuálu pro chovatele. V případě potřeby nabízíme chovatelům možnost osobního zaškolení, a to i přímo na farmě. Pro zadávání onemocnění či úkonu (a léčení) chovatel nejdříve vybere stáj a následně vyhledá ušní číslo/čísla (nebo skupinu) nemocných/ošetřených zvířat. Ušní čísla zvířat se chovateli nabízejí sama, ze seznamu všech na stáji/hospodářství registrovaných zvířat (výběr užšího počtu zvířat si chovatel volí výběrem konkrétní stáje). Výjimku tvoří novorozená telata (před dokončením procesu oficiální registrace u ČMSCH, = cca 14 denní zpoždění systému po proběhlé KU), jejichž ušní číslo (a datum narození z přednastaveného kalendáře) musí v případě potřeby chovatel nejprve vložit ručně sám, a to v podobě 12místného čísla bez mezer (000 + 6místné číslo zvířete + 3místný kodex = např. 000123456952). Chovatel si dále  volí (automaticky načítá aktuální) datum určení diagnózy/provedení úkonu a typ osoby, která onemocnění stanovila (veterinární lékař, zootechnik apod.).

 

ZADÁVÁNÍ DIAGNÓZY

Potom chovatel zadává vlastní nemoc nebo úkon a k nim může přidávat i informace o léčbě. Název nemoci/úkonu nemůže psát sám, ale musí si vybrat ze seznamu diagnóz/úkonů (z „Klíče“), který je v pozadí programu. Klíč je uspořádán hierarchicky, tj. větví se od obecných názvů až po přesné detailní označení. Vzhledem k jeho obsáhlosti je pro chovatele výběr názvů usnadněn. Může 1. jednoduše zvolit ze Základního výběru jednu z 33 nabízených nejčastějších diagnóz/úkonů, nebo 2. může vybrat v Kompletním výběru a) s pomocí našeptávače, resp. b) podle orgánových systémů. Další tj. 3. možností je, že si vytvoří vlastní Uživatelský výběr, (tím, že si s pomocí našeptávače do něj z kompletního klíče vloží položku) a potom pracuje s tímto vlastním seznamem diagnóz/úkonů. Klíč je komplexní, strukturovaný a je kompatibilní s mezinárodním vzorem – ICAR klíčem diagnóz/úkonů. Celý klíč diagnóz/úkonů obsahuje přes 900 položek a je ke stažení na úvodní stránce Deníku nemocí..

 

ZADÁVÁNÍ LÉČBY

Na uložení nemoci/úkonu může hned automaticky navázat zaevidování léčby resp. preventivní aplikace. Uvedený modul má oproti dojírenským programům nespornou výhodu, že je propojen s periodicky aktualizovanou databází veterinárních léčivých přípravků registrovaných pro používání u skotu, zahrnující o každém léku informace potřebné pro vedení evidence, včetně automatického vygenerování ochranných lhůt (OL) pro maso a mléko. Při zadávání léčby se tak chovateli automaticky některé informace načítají a zejména se dopočítává datum konce OL pro maso a mléko.  

Modul umožňuje uživatelům i jednoduché vedení spotřeby a zásob léčiv (skladu léků) a v případě vkládání jednotkové ceny umožní i sledování ekonomických ukazatelů souvisejících se zdravím, resp. nemocností.

Aplikace rovněž umožňuje snadné zadávání hromadných preventivních a biotechnických akcí (např. synchronizace říje, úprava paznehtů, vakcinace apod.) tím, že se vytvoří celá (různě početná) skupina zvířat a té se jednorázově nebo opakovaně zadá daný úkon (+ léčba).

 

VÝHODY APLIKACE

Proč modul Deník nemocí a léčení používat:

1.      Používáním tohoto modulu si chovatel primárně zajišťuje přehlednou a snadno dostupnou evidenci léčení (tj. Záznamy o použití léčivých přípravků), jak ji vyžaduje legislativa.

2.      Snadné zobrazení přehledu všech předchozích onemocnění (a léčení) sledovaného zvířete (v dané laktaci nebo celoživotního) a propojení s výsledky kontroly užitkovosti a dalšími chovatelskými daty, což usnadňuje rozhodování o perspektivě/léčbě zvířete.  

3.      Při každodenním zadávání generuje pro chovatele aktuální a tudíž použitelné sestavy – plány denních aplikací, resp. kontrol ošetřovaných zvířat, přehledy zvířat v/na konci OL, bude umožňovat tvorbu šablon navazující léčby, tzv. "léčebné protokoly", a další.

4.      K dispozici má uživatel informace z aktuální a pravidelně aktualizované databáze všech léčiv registrovaných pro skot, s automatickou funkcí doplňování OL na mléko a maso.

5.       Umožňuje uživatelům vedení spotřeby a zásob léčiv (skladu léků) a v případě vkládání jednotkové ceny léků umožní i sledování nákladů za léky např. u jednotlivých zvířat, diagnóz apod.

6.      Snadné zobrazení a „vytažení“ dat o nemocech a léčbě nebo ošetření pro potřeby doložení informací k dotačním a jiným správním účelům.

7.      Jen elektronicky evidovaná data lze následně snadno vyhodnotit v přehledech generovaných za libovolné období. K dispozici potom mohou být přehledy četnosti určitých onemocnění/úkonů v jednotlivých stájích, vyhodnocení nemocnosti v návaznosti na fázi laktace, přehled celoživotní nemocnosti, přehled frekvence užití jednotlivých léčiv apod.

 

I když průběžné zadávání dat do představené webové aplikace Deník nemocí a léčení znamená určitou pracovní zátěž, resp. nárok na čas, zejména pak v počátku jejího vedení, klady pravidelné elektronické evidence toto „negativum“ rozhodně převýší. Chovatel má zpřístupněna zásadní data a z nich přehledy, které mu ve svém důsledku pomohou v každodenní práci a rozhodování. Tento systém evidence může chovatel využít také s ohledem na národní dotační programy, konkrétně např. na dotační titul 20. Zlepšení životních podmínek v chovu hospodářských zvířat, protože bude mít k dispozici mnohem přesnější evidenci zvířat splňujících požadovaná kritéria. Evidovaná data o zdraví a léčbě skotu navíc chovatel v budoucnu využije, a to s ohledem na zpřísňující se podmínky užívání antibiotik (antimikrobik) a hormonů u chovatelů zvířat produkujících potraviny pro garanci užívání ATB.

 

PLOŠNÁ EVIDENCE – ZÁKLAD PRO MONITORING A ŠLECHTĚNÍ

Připravené webové rozhraní představuje novou možnost zapojit se do elektronicky vedené zdravotní evidence, která může při rozšíření jejího používání v ČR získat plošný charakter. Plošná evidence dat o poruchách zdraví dojeného skotu a následné využití těchto dat se přitom dnes již realizuje v řadě chovatelsky vyspělých zemí světa, zejména se již desetiletí zúročují zdravotní záznamy u většiny krav v populaci ve skandinávských zemích, na celostátní úrovni je sběr zdravotních dat uskutečňován nejméně 7 let v Rakousku. Obdobné projekty byly v posledních letech zahájeny v Kanadě, v některých státech USA a zemích SRN, ale i ve Švýcarsku.  

Nutnost volit diagnózu z předem daného seznamu diagnóz (tj. používáním jednotného klíče), a to i u některých dojírenských programů a jejich provázání s představovaným modulem (prostřednictvím převodníků), znamená potom zajištění unifikované evidence onemocnění (a úkonů) v chovech dojeného skotu v rámci ČR. Pokud budou data o výskytu poruch zdraví vyhodnotitelná na úrovni regionální, národní, či nadnárodní, umožní to jednotlivým chovatelům se srovnávat s ostatními (jednotlivě či skupinově) a snáze odhalit/uchopit problematické úseky. Lze tak také monitorovat zdraví celé/významné části populace. Taková data potom mohou být užita i v oblasti šlechtění, tj. k odhadu genetických parametrů a plemenných hodnot pro ekonomicky významné znaky zdraví s cílem jejich postupného zohlednění v selekčních indexech dojeného skotu.

 

Kontakty

Tuto problematiku, resp. vývoj modulu Deník nemocí a léčení řeší výzkumný projekt Národní agentury pro zemědělský výzkum QJ1510217, jehož spoluřešiteli jsou pracovníci VÚVeL Brno, VÚŽV Praha a ČMSCH.

Kontakty pro možné zaškolení a dotazy:

MVDr. S. Šlosárková, Ph.D.    slosarkova@vri.cz; 602 230 321

MVDr. P. Fleischer, Ph.D.    fleischerp@vfu.cz; 608 024 574

Ing. S. Staněk, Ph.D.    stanislav.stanek@vuzv.cz; 777 872 486.