KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

SZPI si připomíná 30 let existence, ohlédnutí spojí s charitativní akcí

21/10/16
Kateřina Patočková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si v říjnu 2016 připomíná 30 let své existence

SZPI si připomíná 30 let existence, ohlédnutí spojí s charitativní akcí

20. 10. 2016 – Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si v říjnu 2016 připomíná 30 let své existence. V uplynulém období úřad prošel řadou zásadních změn a stabilizoval se v pozici jednoho ze základních nástrojů státu v ochraně práv spotřebitelů a poctivých provozovatelů v potravinářství. V roce 2015 SZPI uskutečnila 43,483 kontrol, provedla 467,000 laboratorních analýz, zjistila 3,841 závadných šarží potravin a pravomocně uložila pokuty v celkové výši 141,304,500 korun. Inspekce disponuje přes 550 zaměstnanci, z nichž 15 působí jako experti v orgánech EU.

Úřad začal fungovat ve struktuře podobné dnešní schválením zákona o vzniku České zemědělské a potravinářské inspekce č 63/1986 Sb. V roce 1992 bylo rozhodnuto o přesunu ústředí úřadu do Brna a počet krajských inspektorátů se snížil na sedm, každý inspektorát měl v kompetenci dva kraje. Současný název Státní zemědělská a potravinářská inspekce úřad získal přijetím zákona o SZPI č. 146/2002 Sb.

 

Vznik vysoce specializovaných laboratoří v Praze a Brně v roce 2003 znamenal obrovský kvalitativní skok při identifikaci nebezpečných a falšovaných potravin. Pražská laboratoř se začala orientovat mj. na zjišťování přítomnosti pesticidů. Zatímco metody a vybavení z roku 1986 umožňovalo identifikovat 11 pesticidů výhradně v potravinách živočišného původu, současné špičkové vybavení obsluhované mezinárodně respektovanými odborníky dokáže zjistit přítomnost více než 500 pesticidů u potravin živočišného i rostlinného původu a to v koncentracích 100x nižších, než před třiceti lety.

 

Laboratoř brněnského inspektorátu SZPI – orientovaná mj. na analýzy vína -, spustila v roce 2005 v ČR unikátní zařízení, tzv. nukleární magnetickou rezonanci. Ta dokáže analyzovat potraviny na úrovni distribuce izotopů v molekulách a u vína představuje právně nezpochybnitelnou metodu pro zjišťování přidané vody, geografického a botanického původu. Před spuštěním zařízení bylo možné některé způsoby falšování vína prokazovat jen omezeně. Např. přídavek vody vyhodnocovala skupina degustátorů senzoricky, geografický původ se prokazoval z dokumentace a botanický původ nebylo možné nijak kontrolovat. Od spuštění zde bylo analyzováno 3723 vzorků, alespoň v jednom parametru nevyhovělo 361 vzorků.

 

SZPI je pevně zakotvena v mezinárodních strukturách pro boj s nebezpečnými a falšovanými potravinami. Od roku 2003 je národním kontaktním místem v ČR pro Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a od loňského roku i národním kontaktním místem v ČR pro Evropský systém spolupráce pro boj s falšovanými potravinami (AACS).

 

Jako jeden z prvních úřadů státní správy ČR se v r. 2005 stala SZPI držitelem certifikátu ISO 9001, což výrazně přispělo k transportnímu fungování úřadu a předvídatelnosti a jednotnosti postupu jeho složek.

 

Evropsky unikátní projekt zveřejňování výsledků kontrol potravin státním orgánem dozoru – web Potraviny na pranýři – navštívilo přes 4 miliony spotřebitelů a hlasy veřejnosti získal v letech 2012, 2013 a 2014 cenu českého internetu Křišťálová lupa. Projekt se od té doby rozrostl o mobilní aplikaci (68,092 stažení), účet na Facebooku (19,600 liků) aTwitteru (4,463 fanoušků).

 

V loňském roce inspektorům SZPI přibyla povinnost kontrolovat i provozy společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, vinotéky, cukrárny apod. a rozšířily se tak stávající kontroly maloobchodního a velkoobchodního prodeje potravin a výroby potravin neživočišného původu.

 

Součástí připomínky 30 let existence úřadu je také charitativní akce ve prospěch OPS Women for Women „Obědy dětem“, která cíleně podporuje děti z neúplných rodin tak, aby ve školách nehladověly. Akce má formu dobrovolné sbírky mezi zaměstnanci a dražby fotografií věnovaných zaměstnanci.

 
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce »


Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.