KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Stavy krav v kontrole užitkovosti rostou

15/06/16

Zdroj: cschms.cz

Poté, co jsme před lety cíleně ukončili spolupráci s chovateli pro které výkon kontroly užitkovosti neměl většího významu, a stavy krav v KUMP se tím výrazně propadly, poslední roky počet plemenic zapojených do kontroly opět postupně narůstá. Zatímco v kontrolním roce 2012 bylo do kontroly užitkovosti podle údajů z uzávěrek KUMP zařazeno celkem 18.674 krav, v květnu letošního roku to je již 21.637 plemenic, tedy bezmála o tři tisícovky krav více. 

Za navyšujícím se počtem zapojených krav stojí především nárůst čistokrevných plemenic a krav s vyšším podílem masných plemen, naopak podíl kříženek se i nadále postupně snižuje. 

Nejpopulárnějším plemenem je dlouhodobě charolais s 6.882 zapojenými plemenicemi (z toho 5.668 čistokrevných), následované aberdeen angusem s 4.123 kravami (z toho 3.879 čistokrevných). Třetí příčka patří plemeni masný simentál, kdy v květnu tohoto roku bylo do KU zapojeno 3.507 krav (z toho 2.694 čistokrevných). Dalším plemenem s čtyřciferným počtem zapojených plemenic je limousine s 2.365 kravami (z toho 2.2056 čistokrevných) a na páté pozici pak hereford, který po letech propadu zažívá určitou renesanci (1.068 krav z toho 871 čistokrevných). Prakticky u všech plemen lze konstatovat, že se jejich stavy kontinuálně navyšují – zájem chovatelů je jak o ryze intenzivní plemena, tak i o ta vyloženě extenzivní jako je highland či galloway.

Detailní přehled o vývoji počtů krav v kontrole užitkovosti masných plemen (KUMP) za posledních pět let podle jednotlivých plemen uvádí přiložená tabulka v odkazu:

http://cschms.cz/index.php?page=novinka&id=1726