KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Od počátku roku SZPI uzavřela 76 provozoven

14/04/16
Kateřina Patočková

Od počátku roku SZPI uzavřela 76 provozoven 13. 04. 2016 –  Letošní výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ukazují, že situace v oblasti hygieny potravinářských provozů u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni. Od 1. 1. do 12. 4. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem […]

Od počátku roku SZPI uzavřela 76 provozoven

13. 04. 2016 –  Letošní výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ukazují, že situace v oblasti hygieny potravinářských provozů u některých provozovatelů zůstává na značně neuspokojivé úrovni. Od 1. 1. do 12. 4. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 76 provozoven. Situace se přitom liší dle druhu činnosti. Dlouhodobě nejnižší výskyt závažných pochybení SZPI zjišťuje v sektoru výroby potravin neživočišného původu, kde letos došlo k uzavření 7 provozoven.

U celkem 34 provozoven maloobchodního prodeje potravin inspektoři ve sledovaném období uložili zákaz užívání prostor pro závažné porušení hygienických předpisů. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců, v některých případech i výskyt škůdců v provozovnách potravin poškozených okusem.  V menšině případů inspektoři uzavřeli prodejny pro dlouhodobě zanedbaný úklid a nezvládnutý odvoz odpadů.

Od začátku roku 2016 uzavřeli inspektoři SZPI při kontrolách 35 restaurací a dalších provozoven společného stravování. Důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě nánosů mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze, skladech potravin a podobně. Inspekce ve společném stravování uskutečnila letos přes 3000 kontrol společného stravování a u 34% kontrolovaných provozoven zjistila porušení právních předpisů.

Podrobnosti včetně fotodokumentace jsou k dispozici na portálu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce »

Zařazeno v Potravinářství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.