Výsledky potravinářské soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2016
Tisková zpráva, 18. 3. 2016, vítězové jednotlivých kategorií soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2016
TISKOVÁ ZPRÁVA
V Jihomoravském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
(Brno, 18. března 2016) Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 64 produktů z kategorie pekařských výrobků.
Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Tento již 7. ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje ve spojení s 11. ročníkem soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy potvrzuje zájem producentů regionálních potravin prezentovat své kvalitní výrobky. Letošní počet soutěžících výrobců s jejich výrobky je největší v historii soutěže, jedná se o zhruba třetinový nárůst proti předchozímu ročníku…, říká Ing. Jaromír Musil, Ph.D., ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.
K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
ŠPEK OD HAKALÍKA Miroslav Hakala, Lanžhot |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
MORAVSKÁ PEČÍNKA PATRIA Kobylí, a.s. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
ČERSTVÝ SÝR LETNÍ SMĚS Lenka Klíčová, Znojmo |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ MLÉKO „SEDLÁK“ Eva Sedláková, Šošůvka |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
DRNOVSKÝ KOLÁČ Lenka Haitová, Drnovice |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MÁNIČKA Ing. Zdeňka Eywo Janská, Vyškov |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
VINNÝ MOŠT PÁLAVA Magdaléna Válková, Strážovice |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
JAHODOVÝ EXTRA DŽEM Jana Kučerová, Brno – Slatina |
9. |
Ostatní |
DÝŇOVÝ OLEJ LISOVANÝ ZA STUDENA Radek Bartoš, Lanžhot |
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Ing. Jaromír Musil, Ph.D. – Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Mobil: +420 607 612 772
E-mail: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz, rakkisjmk@centrum.cz