KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výsledky potravinářské soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2016

18/03/16
Ing. Eva Chromečková

Tisková zpráva, 18. 3. 2016, vítězové jednotlivých kategorií soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2016

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

V Jihomoravském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

(Brno, 18. března 2016) Celkem 9 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 183 produktů od 54 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 64 produktů z kategorie pekařských výrobků.

Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Tento již 7. ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje ve spojení s 11. ročníkem soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy potvrzuje zájem producentů regionálních potravin prezentovat své kvalitní výrobky. Letošní počet soutěžících výrobců s jejich výrobky je největší v historii soutěže, jedná se o zhruba třetinový nárůst proti předchozímu ročníku…, říká Ing. Jaromír Musil, Ph.D., ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

K  udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2016 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

ŠPEK OD HAKALÍKA

Miroslav Hakala, Lanžhot

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

MORAVSKÁ PEČÍNKA

PATRIA Kobylí, a.s.

3.

Sýry včetně tvarohu

ČERSTVÝ SÝR LETNÍ SMĚS

Lenka Klíčová, Znojmo

4.

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ MLÉKO „SEDLÁK“

Eva Sedláková, Šošůvka

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

DRNOVSKÝ KOLÁČ

Lenka Haitová, Drnovice

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MÁNIČKA

Ing. Zdeňka Eywo Janská, Vyškov

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

VINNÝ MOŠT PÁLAVA

Magdaléna Válková, Strážovice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

JAHODOVÝ EXTRA DŽEM

Jana Kučerová, Brno – Slatina

9.

Ostatní

DÝŇOVÝ OLEJ LISOVANÝ ZA STUDENA

Radek Bartoš, Lanžhot

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Ing. Jaromír Musil, Ph.D. – Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Mobil: +420 607 612 772
E-mail: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz, rakkisjmk@centrum.cz