KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jihomoravský kraj má nové výrobky se značkou Regionální potravina

27/06/17
Ing. Eva Chromečková

Brno, 27. června 2017, Regionální potravina Jihomoravského kraje, 8. ročník

TISKOVÁ ZPRÁVA

Jihomoravský kraj má nové výrobky se značkou Regionální potravina

Brno, 27. června 2017 – O vítězích, kteří nově obdrželi prestižní značku Regionální potravina, už je rozhodnuto i v Jihomoravském kraji. Letos se zde o tuto značku ucházelo 167 produktů od 47 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin. Představujeme Vám devět nových přírůstků výjimečné kvality, složením i původem z Jižní Moravy.

Výrobky hodnotila šestnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Krajské soutěže vydávají už poosmé své plody. Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

K  udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

FARMÁŘSKÁ SLANINA

HADAČ A ZAPLETAL, s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

PAŠTIKA PEČÍNKOVÁ

E-JÍDLO.CZ, s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

KOZÍ SÝR PAŘENÝ PŘÍRODNÍ

MICHALA ZDRUBECKÁ

4.

Mléčné výrobky ostatní

KOZÍ JOGURTOVÉ MLÉKO “SEDLÁK“

EVA SEDLÁKOVÁ

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

ZELNÁ POCHOUTKA

PEKAŘSTVÍ KŘIŽÁK, s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

ŘEZ SE ZAKYSANOU SMETANOU

ING. ZDEŇKA EYWO JANSKÁ

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

PACHOLEK – POLOTMAVÝ LEŽÁK 12

VESNICKÝ PIVOVAR OHRADA s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

ZNOJEMSKÉ MIŠPULE S VLAŠSKÝMI OŘECHY A KARAMELEM EXTRA DŽEM

ING. ZUZANA BOUDOVÁ

9.

Ostatní

TADY ROSTE RADOST

SONNENTOR s.r.o.

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (RAK Jmk)

Ing. Jaromír Musil, Ph.D.; Mobil: +420 607 612 772

Email: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.czrakkisjmk@centrum.cz