Ministr Jurečka: Cílem chystané novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je především ochrana spotřebitele
Ministr Jurečka: Cílem chystané novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je především ochrana spotřebitele 27.10.2015 – Ministerstvo zemědělství předalo včera na Úřad vlády novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Zjednoduší a zefektivní kontroly nad trhem s potravinami a zpřehlední kompetence v maloobchodu. Cílem novely je také nastavení legislativního rámce pro dobrovolné označování potravin […]
Ministr Jurečka: Cílem chystané novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích je především ochrana spotřebitele
27.10.2015 – Ministerstvo zemědělství předalo včera na Úřad vlády novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Zjednoduší a zefektivní kontroly nad trhem s potravinami a zpřehlední kompetence v maloobchodu. Cílem novely je také nastavení legislativního rámce pro dobrovolné označování potravin slovy „Česká potravina“ nebo „Vyrobeno v České republice“ a rovněž vytvoření zvláštního režimu charitativním a humanitárním organizacím pro distribuci potravin, které nejsou v souladu s potravinovým právem, avšak jsou bezpečné.
„Od ledna letošního roku má Státní zemědělská a potravinářská inspekce stejný rozsah kompetencí jako krajské hygienické stanice. Může kontrolovat ve zhruba 73 000 subjektech společného stravování. Zaměření a výsledky kontrol našich inspektorů potvrzují, že zájmy spotřebitelů hájí velmi dobře. A právě zvýšení ochrany spotřebitele s ohledem na bezpečnost, kvalitu a původ potravin je cílem novely zákona o potravinách. Cílem není změna ani odebrání státního zdravotního dozoru, včetně kontroly zdravotního stavu pracovníků. Tato kompetence plně spadá do působnosti orgánů ochrany veřejného zdraví a není ani nemůže být předmětem výše uvedené novely zákona o potravinách,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Podle návrhu má kontrola potravin jako celek, kromě stanovených konkrétních výjimek, spadat do kompetencí MZe, tedy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS). Kromě zvýšení ochrany spotřebitele významně klesne zátěž velké části maloobchodníků včetně zařízení společného stravování. Většina, zhruba 99 000 provozoven maloobchodu, totiž bude pod dohledem jediného dozorového orgánu ve vztahu k potravinám.
Cíle bude dosaženo přesunem kompetencí pod MZe (SZPI, SVS) při kontrole stravování například typu restaurace, ubytovací služby, služby cestovního ruchu, úseky s občerstvením v maloobchodě a stánky s občerstvením, v jehož rámci jsou uváděny na trh potraviny přímo spotřebiteli bez zvláštního režimu nebo požadavků, které by vyžadovaly dozor Ministerstva zdravotnictví, resp. orgánů ochrany veřejného zdraví (OOVZ). Pod tento zvláštní režim by spadaly stravovací služby v rámci poskytování zdravotních služeb a sociálních služeb a v rámci zařízení školního stravování. Přínosem pro provozovatele stravovacích služeb bude zejména pouze jeden hlavní orgán dozoru (buď OOVZ nebo SZPI); SVS bude i nadále působit ve všech zařízeních ve vztahu především k masu včetně zvěřiny. Přínosem pro spotřebitele bude přehledný systém dozoru nad potravinami (www.potravinynapranyri.cz). V žádném případě se kvůli navrženým změnám nezvýší rizika nárůstu počtu onemocnění z potravy.
Hynek Jordán
Zařazeno v Legislativa ČR, Potravinářství