KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktuální stav sklizně k 20. 7. 2015

20/07/15
Ing. Eva Chromečková

Aktuální stav sklizených ploch obilovin a řepky ke dni 20. 7. 2015

 

Žňové zpravodajství AK ČR 2015, č. 2

 

Obiloviny

 

Minulý týden nabrala tempo sklizeň ozimého ječmene. K 20. 7. bylo sklizeno více jak 77 % ploch, loni k 21. 7. 84 %, v roce 2013 to bylo pouze 57 %. Dosavadní hektarový výnos zrna je 5,5 t/ha, loni ve stejnou dobu 5,3 t/ha, v roce 2013 jen 4,1 t/ha – odhad ČSÚ k 20. 6. je 4,8 t/ha.

Podíl sklizených ploch ostatních druhů základních obilovin nepřevyšuje 6 %.

 

U pšenice ozimé je to necelých 5 % ploch s výnosem 5,7 t/ha. Největší podíl sklizených ploch 21 % má Jihomoravský kraj s výnosem 5,5 t /ha. V ostatních krajích je sklizeň ozimé pšenice v samém začátku.

 

U jarního ječmene významně pokročila sklizeň pouze v Jihomoravském kraji, necelých 20 % ploch s výnosem 4,75 t/ha.

 

Řepka

K 20. 7. 2015 bylo sklizeno 9 % ploch, to je více než 33 tis. ha s výnosem 3,2 t/ha. Odhad ČSÚ z 26. 6. je 3,28 t/ha. Největší podíl sklizené plochy má Jihomoravský kraj 52 % s výnosem 3,02 t/ha, Zlínský 29 % s výnosem 3,04 t/ha a Olomoucký 9 % s výnosem 3,62 t/ha. V ostatních krajích je sklizeň řepky v začátcích a v žádném nepřevyšuje 5,5 %.

 

 

x x x

 

 

V Karlovarském kraji sklizeň obilovin ani řepky k 20. 7. nezačala.

 

 

 

 

V Praze 20. července 2015                               Zpracoval: Ing. Jan Záhorka, tel: 606 755 026

                                                                                        zahorka@akcr.cz.

 

Sklizeň v České republice celkem k 20. 7. 2015

Sklizeň v České republice dle krajů k 20. 7. 2015

Sklizeň v Jihomoravském kraji k 20. 7. 2015

Zařazeno v Žně 2015

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.