KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Hejtman a prezident Svazu vinařů žádají stát o větší ochranu proti vinařským šmejdům

31/10/14

Zdroj: http://www.kr-jihomoravsky.cz/

Hejtman a prezident Svazu vinařů žádají stát o větší ochranu proti vinařským šmejdům

Útok neznámou chemickou látkou na dům a automobil osoby, která pracuje v inspekčních orgánech státu na kontrole kvality vína, byl 24. října 2014 důvodem pro žádost hejtmana Michala Haška a prezidenta Svazu vinařů České republiky Tibora Nyitraye o tvrdý a rázný zásah státu.

„Na území Jihomoravského kraje v uplynulých týdnech došlo k útoku na majetek člověka, který se zabývá inspekční činností v oblasti vinařství a vinohradnictví. Věc se vyšetřuje, to, po čem nyní voláme jako nejvyšší představitelé Vinařského fondu, je posílení kontrolních pravomocí inspekčních orgánů, nejenom v této věci a posílení bezpečnosti lidí, kteří se věnují těmto inspekcím. Odhadované daňové úniky v oblasti pančování vína jsou v řádech miliard korun, studie Svazu vinařů hovoří o 2,5 miliardách korun ročně. Počínaje dneškem říkáme, že vinařští šmejdi nemohou používat takovéto extrémní metody. Chceme, aby si na ně stát došlápl. Hovořil jsem s ministrem vnitra Milanem Chovancem, chceme, aby se inspektoři, kteří mají na starost víno, stali součástí daňové kobry, a aby tito lidé byli také ochráněni. Základní cíle jsou dva – chránit spotřebitele, protože moravské víno si vybudovalo vynikající pověst za 25 let a my nechceme, aby ho žádní šmejdi kazili. Zároveň chráníme všechny poctivé moravské vinaře. Nechceme, aby nějaká partička, která možná přešla z lihové mafie, možná odjinud, kazila dlouhodobě budovanou dobrou pověst moravského vína a zejména jeho kvalitu,“ zdůraznil hejtman Michal Hašek.

„Byl bych velice vděčný státu, aby se pro inspekci vytvořily takové materiální a personální podmínky, aby v době, kdy dochází k takovýmto útokům, měli motivaci zůstávat u inspekce. Ty, kteří jsou ve tmě, je potřeba vyhledávat, nasadit určitou osobní statečnost a znalost věci. Když by stát dopustil, aby tyto lidi někdo zastrašoval, tak zbudeme na kontroly jedině my a to není v pořádku. Proti černému trhu musí bojovat stateční lidé, kteří musí vědět, že za nimi někdo stojí,“ uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.