Gastronomický veletrh Víno a Delikatesy už zná vítěze v soutěži o nejlepší tuzemská vína. Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes předal Cenu premiéra ČR zástupcům společnosti ZD Sedlec za jejich Tramín červený ročník 2010 a Cenu ministra zemědělství Vinařství Vajbar za Veltlínské zelené ročník 2013.
„Podpora vinařství a celého potravinářského odvětví patří k mým hlavním cílům. Rozvoj tohoto agrárního sektoru totiž přináší jak vznik nových pracovních míst, tak také produkci výrobků s vyšší přidanou hodnotou. Veletrh Víno a Delikatesy je pak jedním z vítaných způsobů, jak propagovat kvalitní potraviny a vína,“ prohlásil během předávání ocenění nejlepším vinařům ministr zemědělství Marian Jurečka.
Středa je na veletrhu v holešovickém Průmyslovém paláci věnována moravským vínům, ve čtvrtek se představí vína moldavská a pátek bude patřit vínům a delikatesám z Francie.
Ministerstvo zemědělství má na veletrhu samostatný stánek. Vinohradníci a vinaři v něm mají možnost získat aktuální informace z oboru a zároveň se mohou seznámit s činností a výsledky Výzkumné stanice vinařské Karlštejn.
Kromě domácích a zahraničních vín se v posledních třech letech na veletrhu prezentují i firmy vyrábějící lahůdky, jako jsou šunky, sýry, ryby atd.
„Na veletrhu Víno a Delikatesy mají možnost ukázat své výrobky i menší potravinářské podniky nebo vinařství. Je to pro ně také příležitost k navázání obchodních kontaktů, a to i se zahraničními společnostmi,“ uvedl Marian Jurečka.
Loni se veletrhu zúčastnilo 200 vystavovatelů, kteří mj. představili vína z 23 zemí. Na expozici se přišlo podívat 15 600 návštěvníků.
Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe