Regionální potravina na 44. mezinárodní konferenci zaměřené na problematiku bezpečnosti a kvality potravin – Lenfeldovy a Höklovy dny
15. října 2014, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, mezinárodní konference k problematice bezpečnosti a kvality potravin, prezentace, ochutnávka a prodej úspěšných výrobků soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy.
Regionální potravina na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno
Fakulta veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutická univerzity Brno ve spolupráci s Státní veterinární správou ČR pořádají 15. a 16. října 201 XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny. Mezinárodní odborná konference se zaměří na problematiku bezpečnosti a kvality potravin z pohledu aplikace potravinového práva v činnosti státních orgánů a přinese aktuální výsledky dozorové a vědecké činnosti horizontálně celým spektrem potravin. Odbornou část konference doplní setkání s historií veterinární hygieny.
Program
XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny 2014
1. den 15. říjen 2014 (aula VFU Brno) |
||
8.30 |
Registrace účastníků |
|
9.45 |
Zahájení konference |
|
10.00 |
Plenární přednášky |
|
|
Malena M., Kozák A. |
Novela zákona o potravinách |
|
Bíreš J. |
Porušenosť potravín na jednotlivých stupňoch potravinového reťazca na Slovensku |
|
Diskuse |
|
11.00 |
Hlaváček V., Musil J. |
Prezentace úspěšných výrobků soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje pro rok 2014 |
11.20 |
Přestávka na kávu |
|
11.40 |
Přednášky |
|
|
Hera A. |
Stav dění v antibiotické politice ve vztahu k veterinárním léčivům |
|
Hricová K. |
Problematika Escherichia coli s rezistencí k chinolonům v chovech drůbeže |
|
Papoušek I. |
Geny plazmidově kódované rezistence k chinolonům u izolátů Escherichia coli z drůbeže na Olomoucku; polemika o antibiotické rezistenci |
|
Diskuse |
|
13.00 |
Přestávka na oběd, diskuse u posterů |
|
14.30 |
Přednášky |
|
|
Bardoň J. |
Výskyt termotolerantních kampylobakterů ve vepřových játrech v tržní síti na Moravě |
|
Koudela B. |
Distribuce tkáňových cyst Toxoplasma gondii v orgánech koz a jejich přežívání v kozím mase a v trvanlivých fermentovaných salámech |
|
Lačanin I. |
Occurrence of Lactobacillus spp. isolated from raw cow milk |
|
Diskuse |
|
16.00 |
Přestávka na kávu |
|
16.15 |
Přednášky |
|
|
Chernukha I. |
Effects of low temperature – long time (LT-LT) treatments on microbiological safety and losses of vitamins and minerals of cooked ham |
Kameník J. |
Weissella viridescens jako původce senzorických změn salámu Vysočina |
|
Buňka F. |
Vliv složení ternárních směsí tavicích solí s citronanem sodným na tvrdost modelových tavených sýrů |
|
Diskuse |
||
17.30 |
Ukončení 1. dne konference |
|
19.00 |
Společenský večer |
Program
XLIV. Lenfeldovy a Höklovy dny 2014
2. den 16. říjen 2014 (aula VFU Brno) |
||
|
Zahájení 2. části konference |
|
9.00 |
Přednášky |
|
|
Golian J. |
Problémy falšovania a autentifikácie hydinového mäsa |
|
Manyukhin Y. |
Horseflesh identification in meat products using proteomics |
|
Pokora J. |
Falšování potravin – problém 21. století? |
|
Váňa J. |
Nová legislativa k označování potravin |
|
Diskuse |
|
10.20 |
Přestávka na kávu |
|
10.40 |
Přednášky |
|
|
Prusa T. |
Mediální prezentace doplňků stravy |
|
Hodulová L. |
Kolostrum – vysokocenený prírodný potravinový doplnok stravy |
Poskočilová H. |
Realizace výsledků firemního vývoje z pohledu legislativy |
|
|
Diskuse |
|
12.00 |
Ukončení odborné části konference, káva, občerstvení |
Historická část |
|||
13.00 |
Registrace účastníků |
|
|
13.30 |
Přednášky |
||
|
Brauner P. |
Zahájení a úvodní slovo |
|
Tremlová B. |
Proslov děkanky k historické sekci L+H dní |
||
Páral V., Pyszko M., Pyszková L. |
Archeoosteologie – zdroj informací o masité stravě našich předků |
||
Dedek L. |
Z rodinného alba prof. Lenfelda |
||
Holec J. |
Stručná informace o čsl. legionářích |
||
Pažout V. |
K nedožitým 70. narozeninám prof. Mikulíka |
||
Hejlová Š. |
Studijní program oboru hygiena potravin v průběhu časů |
||
15.30 |
Ukončení konference |
Zařazeno v Regionální potravina 2014