KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výsledky potravinářské soutěže"Regionální potravina Jihomoravského kraje" v roce 2012

22/06/12
Ing. Eva Chromečková

Seznam vítězných výrobků potravinářské egionální soutěže.

 

                    

 

         TISKOVÁ ZPRÁVA

 

Regionální potravina Jihomoravského kraje zná vítěze třetího ročníku

(Brno, 21. června 2012) Odborná komise soutěže Regionální potravina 2012 doporučila k ocenění 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje. V soutěži o tuto značku bylo letos hodnoceno celkem 101 výrobků od 35 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilněji byly zastoupeny kategorie č. 1 Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas a kategorie č. 5 Pekařské výrobky, včetně těstovin.

Výrobky hodnotily dvě osmičlenné odborné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského  intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2012 navrhla 8 výrobků z následujících kategorií:

1)      Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.)

Zavařené uzené maso – MASPRO, s.r.o.

2)      Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.)

Židlochovický Jihomoravák – Řeznictví – uzenářství Janíček – Čupa

3)      Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy)

Kozí sýr „SEDLÁK“ – archivní eidamského typu – Eva Sedláková

4)      Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.)

nevyhlášeno

5)      Pekařské výrobky, včetně těstovin

Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant – EUROBI, spol. s r.o.

6)      Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Perníkový řez – Ing. Jarmila Křížová

7)      Alkoholické a nealkoholické nápoje

Vyškovský Březňák – CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s., pivovar Vyškov

8)      Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu – AGRO Brno-Tuřany, a.s.

9)      Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.)

Moravský Podplameník – HRUŠÁK – Vlastimil Valášek Flamescook group

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Značku Regionální potravina mají právo výrobci na oceněné produkty užívat 4 roky.

Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Ing. Jaromír Musil, Ph.D.

ředitel Regionální agrární komory Jm kraje

tel: 607 612 772

email: rak@rakjm.cz