KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Historie zemědělství

15/03/12

Zdroj: AK ČR

Historie zemědělství

Analýza českého zemědělství z pohledu vývoje hlavních komodit rostlinné a živočišné produkce a hlavních ekonomických proporcí na této stránce byla již ukončena. Odborná veřejnost vznesla požadavek, aby byla doplněna o zbývající produkci speciálních a technických plodin a druhy hospodářských zvířat. První část druhé série se týká brambor, cukrovky, máku, hořčice, lnu, vinic a chmelnic.

Tab. 1 – Vývoj plochy brambor a cukrovky (ha, ČSÚ)

Rok

Brambory

Cukrovka

1920

391125

173866

1935

492871

131793

1950

468220

176616

1970

229301

130836

1990

109664

118813

2011

26450

58328

 Z tabulky 1 je patrné, že plochy brambor z extrémních ploch téměř půl milionu hektarů prvních šedesáti let minulého století, kdy tvořily základ výživy obyvatel, klesly na konci devadesátých let na necelých 110 tisíc hektarů. Pak nastal pád a za dalších dvacet let jsme na čtvrtinové výměře s tendencí dalšího snižování plochy.

 Podobný vývoj je vidět také u cukrovky, jejíž produkce za posledních dvacet let klesla na polovinu. Neblahou roli v tom sehrála reforma cukerného pořádku, která nebyla pro ČR výhodná. Sečteno a podtrženo, jenom u těchto dvou, vysoce zúrodňujících plodin, se plocha snížila za posledních dvacet let o 144 tisíc hektarů.

 Bylo by třeba, aby k uvedeným strohým číslům výměry odborníci a statistici doplnili následnou produkci ve zpracovatelském průmyslu a pracovní místa (líh, škrob, cukr apod.).

 Tab. 2 – Vývoj ploch máku, hořčice a lnu (ha, ČSÚ)

 

Rok

Mák

Hořčice na semeno

Len (přadný a olejný)

1920

9964

4154

17724

1935

8029

421

8838

1950

10186

11568

23438

1970

6159

1105

24637

1990

9029

8178

20913

2010

51103

26819

4107 (z toho přadného 7 ha)

 Z tabulky 2 vyplývá, že plochy máku, hořčice na semeno a lnu mají obdobnou výměru, když srovnáme rok 1990 s rokem 1950. V posledních dvou dekádách dochází k dynamickému nárůstu pěstování máku a hořčice, u obou komodit jsme mezinárodní velmocí. Naproti tomu jsme svědky pádu přadného lnu a navazujících zpracovatelských oborů (tírny, přádelny, oděvní průmysl).

Tab. 3 – Vývoj ploch vinic a chmelnic (ha, ČSÚ)

Rok

Vinice

Chmelnice

1920

5689

8359

1935

6777

11707

1950

5743

7185

1970

7026

8423

1990

11122

10435

2010

15991

5210

 Z ploch vinic a chmelnic, které uvádí tabulka 3, je patrný rozvoj pěstování obou komodit už od roku 1970 do roku 1990. Po něm se vývoj ploch vinic a chmelnic křížově mění. Vinice pokračují v růstu, zejména se tak děje před vstupem do Evropské unie a chmelnice se propadají na polovinu výměry.

 Pokud vezmeme v úvahu zpracování suroviny až do hotového výrobku s přihlédnutím k jeho kvalitě a mezinárodní konkurenceschopnosti, pak nejdynamičtěji se rozvíjejícím odvětvím resortu jsou jednoznačně moravští a čeští vinaři.

 (Další pokračování se zaměří na vývoj ovocnářství a zelinářství.)

 Ing. Jan Veleba

prezident Agrární komory ČR

Zařazeno v Ekonomika a politika

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.