KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rizika eroze půdy

01/09/09

Z polí odtékají miliardy.

Pokud se nemá zvyšovat riziko vodní eroze a následných povodní, měli by zemědělci bez jakýchkoli omezení hospodařit intenzivně jen zhruba na čtvrtině obhospodařované půdy. Vyplývá to z nejnovějších údajů, které zpracoval Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy.
Rizika eroze jsou podle dat Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy (VÚMOP) daleko větší, než se doposud myslelo. Větší jsou i ztráty na majetku vlastníků zemědělských pozemků. Ústav má k dispozici velmi detailní rozbor nejen svažitosti pozemků, ale také délku souvislých zemědělských ploch a především vlivu takzvaného ochranného faktoru vegetace. Pokud se přitom nebudou na rizikových pozemcích dodržovat zásady správné zemědělské a environmentální praxe (GAEC), může z jednoho hektaru zmizet ročně až 10 tun zeminy. Za celou Českou republiku přitom mohou dosáhnout roční ztráty až 21,526 milionu tun zeminy v účetní hodnotě 4,3 miliardy korun.
Ve skutečnosti by byl ale úbytek půdy ještě větší. „Uvedené množství jsou možné ztráty nad rámec maximálně přípustných ztrát,“ konstatuje vedoucí oddělení půdní služby VÚMOP Ivan Novotný.
Celý článek zde
Zdroj: Asociace soukromého zemědělství ČR
 

Zařazeno v Zemědělství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.