FAO chce vytvořit koncepci potravinové bezpečnosti a nakládání s bioenergiemi
Počátkem června se v římském ústředí FAO (Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství) bude konat konference na vysoké úrovni týkající se potravinové bezpečnosti a problémů souvisejících se změnou klimatu a bioenergiemi
O tématech konference a složení delegací dnes v Lucemburku jednali příslušní resortní ministři.
„Konference FAO ve dnech 3. až 5. června chce vytvořit ucelenou mezinárodní strategii v oblasti potravinové bezpečnosti v kontextu změny klimatu a nakládání s bioenergiemi,“ uvedl 1. náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč. „Vítáme tuto debatu s ohledem na naše aktivity v oblasti biopaliv a potravinové bezpečnosti, která má přesah i do agendy našeho předsednictví. Z pohledu České republiky je také pozitivní zájem o sladkovodní akvakulturu, jelikož tato problematika bývá obvykle poněkud ve stínu mořského rybolovu,“ doplnil náměstek Hlaváč.
Základ jednání konference budou tvořit závěry expertních jednání osmi dvoudenních konferencí, které se konaly v průběhy února a března k následujícím okruhům:
- Klimatické změny a biodiverzita
- Bioenergie: politická rozhodnutí, trhy, obchod vs. zabezpečování potravin
- Globální perspektiva a pohonné hmoty – dopad na zabezpečování potravin
- Globálně přenosné nemoci zvířat – v souvislosti s klimatickými změnami
- Klimatické změny a management rizik přírodních katastrof
- Adaptace na klimatické změny a jejich zmírňování
- Klimatické změny a jejich dopad na mořský rybolov i sladkovodní rybářství.
Ve dnech 26. a 27. června se v Innsbrucku uskuteční 26. regionální konference FAO pro Evropu. Bude se zabývat adaptací na změny klimatu v Evropě a podpora tradičních regionálních zemědělských produktů a potravin jako další krok k udržitelnému rozvoji venkova.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe
Zdroj: MZe
Zařazeno v Ekonomika a politika, Potravinářství