Jihomoravský kraj
Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj
Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje
si Vás dovolují pozvat
na seminář
Implementace veterinární legislativy
s důrazem na nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny
v oblasti výroby a zpracování potravin živočišného původu
pod záštitou Ing. Jana Letochy
radního Jihomoravského kraje
Místo konání: Kotlářská 53, 602 00 Brno, označení místnosti konání bude na
informační tabuli umístěné ve vstupu do budovy
Dne: 25. června 2007 – pondělí
Zaměření:
Jedním ze základních cílů potravinového práva ES je vysoký stupeň ochrany veřejného zdraví, potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná.
Jeden z hlavních zdrojů onemocnění z potravin u lidí představují mikrobiologická nebezpečí v potravinách. Z tohoto důvodu je mimořádně důležitým kritériem pro stanovení přijatelnosti potravin a postupu jejich výroby, manipulace a distribuce právě kritérium mikrobiologické.
V současné době, kdy dochází ke zvýšení mikrobiologických nebezpečí v potravinách (zejména výskyt bakterie Listeria monocytogenes), považujeme za velmi důležitý úkol seznámit odbornou veřejnost s touto vysoce aktuální problematikou.
V návaznosti na tuto závažnou situaci jsme připravili seminář, který by měl přispět nejen k získání nových informací o problematice mikrobiologických kritérií pro potraviny s důrazem na výskyt Listerie monocytogenes, ale též ke zvýšení celkové úrovně dodržování veterinárně hygienických zásad při výrobě, distribuci a prodeji potravin živočišného původu.
MVDr. Jaroslav Salava
Program:
12.00 – 12.15 Prezence účastníků
12.15 – 15.15 Přednášky s diskusí na téma:
Výskyt listeriózy v lidské populaci v ČR a v Jmk
- Vybraná ustanovení z platné potravinářské a veterinární legislativy
Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č. 852 – 854/2004,
Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č.178/2002
Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č. 1774/2002
- Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny se zaměřením na problematiku Listeria monocytogenes v produktech živočišného původu
- Doporučení pro výrobce a prodejce se zaměřením na správnou výrobní a hygienickou praxi a systémy HACCP
- Nálezy veterinárního dozoru místně příslušné KVS s důrazem na aplikaci nařízení komise (ES) č. 2073/2005 v praxi závodů zpracovávajících živočišné produkty
- Zjištěné závady v implementaci nařízení komise (ES) č. 2073/2005 v praxi závodů zpracovávajících živočišné produkty
Veterinární lékaři státního dozoru KVS pro JmK
Lékaři KHS JmK, vedoucí oddělení epidemiologie
Pro účast na školení není vyžadováno vložné.
Účastníci obdrží studijní materiály: CD, sborník, Power Pointy
Organizační garant:
Ing. Václav Hlaváček, CSc.
Ing. Jaromír Musil, Ph.D.
RAK – KIS Jm kraje
Kotlářská 53
602 00 Brno
Tel.: 549 216 864
FAX: 549 216 878
e-mail: kis@kisjmk.cz, rak@rakjmk.cz
Prosíme o potvrzení účasti – návratka