KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Větrné elektrárny na Svitavsku

20/06/07

Větrné elektrárny na Svitavsku /Název rubriky Název stránky Více než 200 lidí si dnes přijelo prohlédnout větrné elektrárny v Žipotíně na Svitavsku. Provozovatel, společnost S & M CZ, zde pořádala společně s ekologickým Hnutím Duha Den otevřených dveří. Zájemci se do Žipotína sjeli z celé republiky, řekl ČTK ředitel firmy Martin Hofman. "Jsem tím zájmem […]

Větrné elektrárny na Svitavsku /Název rubriky
Název stránky

Více než 200 lidí si dnes přijelo prohlédnout větrné elektrárny v Žipotíně na Svitavsku. Provozovatel, společnost S & M CZ, zde pořádala společně s ekologickým Hnutím Duha Den otevřených dveří. Zájemci se do Žipotína sjeli z celé republiky, řekl ČTK ředitel firmy Martin Hofman.

"Jsem tím zájmem mile překvapen. Přijeli lidé třeba až z Ostravska, ale i z jiných koutů země. Většinou mají sami záměr větrnou elektrárnu vybudovat," uvedl Hofman. Každou hodinu si mohli příchozí větrníky prohlédnout s odborným výkladem a získat zdarma odborné publikace.

V Žipotíně společnost provozuje dvě větrné elektrárny, každou o výkonu 600 kilowattů, další dvě s výkonem po dvou megawattech (MW) staví v jejich blízkosti. "Umožnili jsme návštěvníkům vystoupit až na vrcholek věže do gondoly," uvedl Hofman.

Společnosti S & M CZ plánuje postavit na Svitavsku a Orlickoústecku celkem 22 větrných elektráren. Stala by se tak jedním z největších výrobců větrné energie v zemi. Firma plánuje vybudovat velké větrníky o celkovém výkonu zhruba 40 megawatttů v pěti lokalitách v Pardubickém kraji. Kromě Žipotína mají stát ve stejném okrese tři soustrojí po 1,25 MW v Ostrém Kameni a tři po dvou megawattech v Dětřichově. Dalších devět dvoumegawattových vrtulí má vyrůst u České Rybné a čtyři po 1,25 MW u Anenské Studánky na Orlickoústecku. Výška stožárů se pohybuje od 80 do 100 metrů, průměr rotorů s lopatkami je zhruba 80 metrů. Podle Petra Holuba z Hnutí Duha by tak větrné elektrárny firmy byly jedním z největších dodavatelů větrné energie v Česku. "Výkon 40 MW je schopen vyrobit elektřinu pro zhruba 80.000 domácností, což je celé velké město," popsal plánovaný záměr expert na větrnou energetiku ekologické organizace.

Společnost S & M CZ Jevíčko již postavila několik menších větrných elektráren také v Pohledech na Svitavsku, v Anenské Studánce a v Žipotíně. V Olomouckém kraji stojí její soustrojí v Brodku u Konice na Prostějovsku.

V Česku se z obnovitelných zdrojů vyrábí 4,3 procenta energie. Česká republika se Evropské unii zavázala do roku 2010 dosáhnout podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů ve výši osmi procent. Poměrná část vycházející z produkce větrných elektráren by měla představovat asi 18 procent, to znamená 930 MW. Podle ředitele odboru ekologické energetiky ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera však země cíl nesplní a dostane se zhruba na šest procent.

Převzato z www.ekolist.cz