KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Operační program životní prostředí

01/10/07

Žádosti je možné podávat do 26. října 2007

Operační program životní prostředí

Využívání obnovitelných zdrojů energie podporuje kromě ministerstev zemědělství a průmyslu a obchodu i ministerstvo životního prostředí.  To se však zaměřuje zejména na nepodnikatelsku sféru, jako jsou obce, města a kraje, příspěvkové organizace, obecně prospěšné organizace, občanská sdružení nebo církve. Podpory poskytuje v rámci státního programu na podporu úspor energie a využití OZE – části B a operačního programu Životní prostředí.

Pro 1. výzvu je podle ministerstva připraveno téměř 20 miliard korun. Žádosti je možné podávat do 26. října 2007. O úspěšnosti budou žadatelé vyrozuměni nejpozději do 3 měsíců.
Z prostředků EU bude dotována např. výstavba čistíren odpadních vod, stokových systémů, úpraven vody nebo přivaděčů a rozvodných sítí pitné vody. Subvencováno bude pořízení nízkoemisních spalovacích zdrojů nebo nově budovaných rozvodů centrálního zásobování tepla (CZT), výstavba a rekonstrukce centrálních a blokových kotelen a a lokálních zdrojů tepla využívajících OZE, zvyšování účinnosti energetických systémů budov, rekonstrukce otopných soustav, využití bioodpadů, separace a svoz odpadů, zařízení na opravu nebo využívání odpadů rekultivace starých skládek, rekonstrukce environmentálních vzdělávacích center.
Projekty, které se týkají výroby elektrické energie a kombinované výroby elektřiny a tepla budou přijímány až v některé z dalších výzev.
Výše podpory se liší podle jednotlivých opatření. U těch, které negenerují příjmy je podpora omezena 90 %  způsobilých nákladů. Do této kategorie mohou spadat instalace vytápění pro vlastní potřebu, lokální topení na bázi OZE, zateplování a řešení úspor energie.
Projekty, které generují příjem, kde dochází k prodeji vyrobeného tepla budou podporovány na základě finanční analýzy projektu. Z celkových nákladů se odečtou veškeré přijmy projektu za referenční období, které může představovat i 15 let. Pak se určí podpora jak z peněz EU, tak z rozpočtu ČR.  
Třetí oblastí jsou projekty, které podléhají veřejné podpoře. Řadí se sem kombinovaná výroba elektřiny a tepla, kdy se eltrická energie prodává do sítě. Maximální výše podpory vychází kolem 40 % bez ohledu, jaký subjekt o ni žádá.