KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

STARTUJE 12. ROČNÍK SOUTĚŽE REGIONÁLNÍ POTRAVINA

12/05/21

Vyhlášení 12. ročníku potravinářských soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2021

     

Potravináři, zemědělci a zpracovatelé Jihomoravského kraje!

Produkujete a vyrábíte kvalitní výrobky? Chcete získat ocenění kvality pro Vaše výrobky?

Přihlaste se do soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje a získejte pro své výrobky prestižní značku kvality a regionality

Startuje 12. ročník soutěže v Jihomoravském kraji

Soutěží se v devíti kategoriích, v každé může zvítězit pouze jeden výrobek. Ocenění uděluje ministr zemědělství na čtyři roky a mohou jej získat pouze malé a střední firmy, které mají maximálně 250 zaměstnanců. Cílem této soutěže je podpořit malé a střední potravinářské podniky a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin nejen mezi odbornou veřejností, ale především mezi spotřebiteli.

V letošním roce došlo k několika změnám v metodice. Všechny příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici dle jednotlivých kategorií výrobků na webu regionalnipotravina.cz.

Značka Regionální potravina se uděluje od roku 2010. U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, tj. v Jihomoravském kraji, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality, o výrobky, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.

V Jihomoravském kraji organizuje tuto soutěž Regionální agrární komora Jihomoravského kraje.

Odměnou pro oceněné výrobky a jejich výrobce je právo čtyři roky používat logo Regionální potravina Jihomoravského kraje, silná mediální a marketingová podpora a v neposlední řadě možnost prezentovat a prodávat oceněné výrobky na vybraných akcích v Jihomoravském kraji.

Metodiku od dnešního dne i s přílohami (přihláškou) najdete na webových stránkách KIS Jihomoravského kraje www.kisjm.cz a na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Pro rok 2021 jsou aktualizované formuláře, přihlášky zasílejte pouze na těchto nových formulářích.

V případě jakýchkoliv dotazů pište, volejte. Rádi vám pomůžeme.

Uzávěrka příjmu žádostí je v pondělí 7. 6. 2021!

Přílohy:

– 1_Avízo k vyhlášení soutěže ke stažení zde 1_avízo A4 JMK

– 2_Důležité termíny a informace pro výrobce 2021 ke stažení zde 2_Důležité termíny a informace pro výrobce 2021

– 3_Metodika RP 2021 včetně příloh ke stažení zde 3_Metodika RP 2021 včetně příloh

– 4_Zásady soutěže pro udělování značky ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2021 ke stažení zde 4_Zasady_ZCH_cast A_2021

– 5_Změnový formulář RP 2021 ke stažení zde 5-Zmenovy-formular-RP-2021

– 6_ Souhlas žadatele se zpracováním osobních údajů ke stažení zde 6_Souhlas_ZLATA_Chut

ZLATÁ Chuť jižní Moravy

– 7_Náborové oslovení RP JMK 2021 ke stažení zde 7_Naborove_Osloveni_RP_JMK_2021