KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zápis z videokonference Komise pro Seznam doporučených odrůd pšenice ze dne 9.9.2020

01/10/20

Hlavním bodem pravidelného jednání Komise v září je schválení lokalit a sortimentu odrůd pro podzimní zásev. Po konzultaci s předsedou Komise byla s ohledem na situaci kolem koronaviru upřednostněna elektronická forma hlasování. Před hlasováním byla uspořádána videokonference, aby měli členové Komise možnost klást otázky a diskutovat o odrůdách.

Z diskuze vzešly také návrhy na změny v metodikách:

  • snížit úroveň fungicidní ochrany v rámci ošetřené varianty pěstování ze dvou povinných ošetření fungicidem na jedno povinné ošetření,
  • oddělit raný a základní sortiment obdobně jako ve zkouškách pro registraci i v pokusech určených výhradně pro SDO.

Oddělené zkoušení raného a základního sortimentu probíhalo již v ročnících 2010 a 2011. Z pohledu ÚKZÚZ není problém tento návrh akceptovat. V ročnících s deštivým počasím v průběhu dozrávání oddělené zkoušení umožňuje sklidit ranější odrůdy v odpovídajícím termínu a předejít tak jejich poškození opožděnou sklizní.
Návrh týkající se úrovně fungicidního ošetření musí být projednán s žadateli o registraci a odhlasován na plnohodnotném jednání Komise.

Zápis ke stažení

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.