KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

15. ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje zná své nominanty

17/05/24

Do soutěže o značku Regionální potravina se letos v Jihomoravském kraji přihlásilo 41 místních výrobců se 131 produkty.

Mezi nominovanými výrobky je A2 mléko od Lenky Klíčové z Mlékárny Klíč, Uzená vepřová panenka od Josefa Jůzy nebo Mix bio hub od Davida Kováře z farmy HOUBIO. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.

Hodnotitelská komise se sešla v Brně a značku Regionální potravina Jihomoravského kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:

KATEGORIE VÝROBEK A VÝROBCE
1 MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ UZENÁ VEPŘOVÁ PANENKA – ŘEZNICTVÍ – UZENÁŘSTVÍ JŮZA
2 MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY TRHANÉ HOVĚZÍ S ČERVENÝM VÍNEM – MARTIN MÜLLER / OD MARTINA
3 SÝRY VČETNĚ TVAROHU BIO TVAROH – TUČNÝ – ING. VERONIKA KROPÁČKOVÁ / EKOFARMA NALEPEČ
4 MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ A2 MLÉKO – LENKA KLÍČOVÁ / MLÉKÁRNA KLÍČ
5 PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN VESNICKÝ CHLÉB – MARTINA HARNOŠOVÁ / PEKAŘSTVÍ-CUKRÁŘSTVÍ MARTINA HARNOŠOVÁ
6 CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK KARAMELOVÝ VĚTRNÍK – EVA SINGEROVÁ / JEN TAK SI PEČU
7 ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE TUŘANSKÁ ŠŤÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ – AGRO BRNO – TUŘANY
8 OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ ŠVESTKOVÁ POVIDLA – ING. MARTIN KADUBEC / VÍNO Z HORŇÁCKA
9 OSTATNÍ MIX BIO HUB – ING. DAVID KOVÁŘ / HOUBIO

Uvedl pan Josef Jůza, vítěz z roku 2022, 2023 a nově i 2024

„Soutěž nám přivedla spoustu nových zákazníků a je to bezpochyby výborná reklama. Zejména jsme ocenili možnost podílet se na natáčení pořadu Kluci v akci,“ říká s vděčností několikanásobný vítěz z roku 2022, 2023 a nově i 2024 pan Josef Jůza.

Uvedl Šimon Marák, vítěz z roku 2023 v kategorii Mléčné výrobky

„Úspěch v soutěži Regionální potravina zvýšil poptávku po mých produktech, a to nejen po vítězném jahodovém jogurtu. Ocenění mi potvrdilo správnost mého odhodlání k výrobě kvalitního lokálního produktu,“ uvedl loňský vítěz pan Šimon Marák.

Ocenění si producenti převezmou ve Veselí nad Moravou v sobotu 14. září 2024

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení ve Veselí nad Moravou v sobotu 14. září 2024.

Všechny výrobky byly velice kvalitní

„Letošní ročník soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje hodnotím jako velmi vydařený. Přihlásilo se 41 výrobců se 131 skvělými výrobky. Jelikož byly všechny výrobky velice kvalitní, neměla hodnotitelská komise vůbec lehký úkol. Jsem opravdu velice rád, že soutěž Regionální potravina vyzdvihuje nové zajímavé výrobky z našeho regionu,“ uvedl Václav Hlaváček, předseda představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje.

Soutěž Regionální potravina

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou Dožínky na Letné, Vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka.