KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Spotřeba potravin – 2020

08/12/21

Spotřeba potravin – 2020

Rok 2020 se promítl do spotřeby obilovin a pekárenských výrobků meziročním zvýšením spotřeby žitné mouky o 0,3 kg (+4,0 %), spotřeby krup, ječné krupice a ovesných vloček o 0,2 kg (+10,3  %). Snížila se spotřeba pšeničné mouky o 2,1 kg (-2,2 %). Celková spotřeba obilovin v hodnotě mouky se snížila o 0,2 kg (−0,2 %). Poklesla spotřeba chleba o 0,9 kg (-2,3 %), spotřeba pšeničného pečiva o 0,4 kg (-0,8 %) a trvanlivého pečiva o 1,4 kg (-18,5 %).

Zvýšila se spotřeba masa v hodnotě na kosti o 0,8 kg (+1,0 %). Došlo ke zvýšení spotřeby vepřového masa o 0,3 kg (+0,8 %) a drůbežího masa o 0,8 kg (+2,7 %). Naopak se snížila spotřeba hovězího masa o 0,2 kg (-2,5 %). Spotřeba ryb klesla o 0,3 kg (-4,3 %).

Zvýšení spotřeby mléka a mléčných výrobků (bez másla) o 13,5 kg (+5,4 %) je dáno zvýšením spotřeby kravského mléka o 13,5 kg (+5,4 %). Došlo ke zvýšení spotřeby sýrů o 0,5 kg (+3,6 %), ostatních mléčných výrobků o 1,1 kg (+3,1 %) a konzumního mléka o 0,5 kg (+0,8 %).

Spotřeba vajec se meziročně snížila o 12 kusů (-4,6 %) na 249 kusů vajec.

K meziročnímu poklesu o 0,8 kg (-2,8 %) došlo u spotřeby olejů a tuků, což bylo způsobeno zejména nižší spotřebou másla o 0,4 kg (-7,4 %). Spotřeba rostlinných jedlých tuků a olejů se snížila o 0,2 kg (-1,1 %) a spotřeba sádla klesla o 0,2 kg (-3,7 %).

Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého vzrostla o 1,3 kg (+1,5 %). Spotřeba ovoce mírného pásma se zvýšila o 0,3 kg (+0,6 %) a u jižního ovoce došlo k meziročnímu nárůstu o 1,0 kg (+2,7 %), a to především díky vyšší spotřebě citrónů, grapefruitů a banánů.

Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé se výrazně zvýšila ve srovnání s loňským rokem a to o 6,2 kg (+7,1 %). Zvýšila se spotřeba veškeré zeleniny kromě česneku, hlávkového salátu a rajčat.
Spotřeba brambor se snížila o 4,4 kg (-6,3 %).

Spotřeba cukru se zvýšila o 0,8 kg (+2,2 %).

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů se snížila o 8,7 litru (-3,5 %). Největší meziroční pokles o 2,5 litru (-4,4 %) byl zaznamenaný u minerálních vod a limonád o 3,1 litru (-3,3 %).
Spotřeba alkoholických nápojů celkem klesla o 6,7 litru (-3,8 %) při snížení spotřeby piva o 6,1 litru (-4,2 %) a spotřeby vína o 0,5 litru (-2,7 %).

Spotřeba alkoholických nápojů v hodnotě čistého (100%) lihu se snížila o 0,3 litru (-2,6 %) vlivem nižší spotřeby piva o 0,2 litru (-4,2 %) i lihovin (-0,3 %).
Spotřeba cigaret se snížila o 64 ks (-3,3 %).

V roce 2020 byla Česká republika soběstačná ve výrobě hovězího a telecího masa (105,0 %), mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (116,7 %) a cukru (134,7 %). V ostatních kalkulovaných položkách jsme soběstačnosti nedosáhli a byli jsme závislí na jejich dovozu (viz Tab. 3). Závislost na dovozu potravin se prohlubuje od vstupu České republiky do Evropské unie, respektive na volný unijní trh, a to i u komodit charakteristických pro naše zemědělství. Soběstačnost ve výrobě vepřového masa se snížila z 94,5 % v roce 2003 na 43,2 % v roce 2020, ve výrobě drůbežího masa z 92,0 % na 59,8 %, másla ze 126,6 % na 71,6 %, jablek ze 100,2 % na 79,9 %, zelí ze 77,5 % na 56,7 %. Obecně nejnižší soběstačnosti dosahujeme u zeleniny, například v roce 2020 u rajčat byla soběstačnost pouze 16,6 %. Příkladem komodit, které mají ve statistice pohybu zboží přes hranice kladné saldo v surovinách a záporné ve výrobcích, jsou: pšenice x pšeničná mouka nebo mléko x sýry.

 

Metodické vysvětlivky

Náplň publikovaných položek

Komentář

Spotřeba potravin, nápojů a cigaret na 1 obyvatele v ČR v letech 2011 – 2020     

Tabulky: 
Tab. 1 Spotřeba potravin a nealkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Tab. 2 Spotřeba alkoholických nápojů a cigaret (na obyvatele za rok)
Tab. 3 Potravinová soběstačnost (%)

Grafy:    
Graf 1 Spotřeba obilovin v hodnotě mouky (na obyvatele za rok)
Graf 2 Spotřeba masa v hodnotě na kosti (na obyvatele za rok)
Graf 3 Spotřeba mléka a mléčných výrobků (na obyvatele za rok)
Graf 4 Spotřeba tuků a olejů (na obyvatele za rok)
Graf 5 Spotřeba ovoce v hodnotě čerstvého (na obyvatele za rok)
Graf 6 Spotřeba zeleniny v hodnotě čerstvé a brambor (na obyvatele za rok)
Graf 7 Spotřeba alkoholických nápojů (na obyvatele za rok)
Graf 8 Spotřeba lihovin a vína (na obyvatele za rok)
Graf 9 Struktura spotřeby vybraných potravin v roce 2020

Informace ze dne 30.11.2021 včetně příloh ke stažení

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.