KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Žňové zpravodajství k 7. září 2020 – konečná informace

14/09/20

8.9.2020 – Postup sklizně obilovin a řepky v České republice k 7. září 2020 – konečný

Sklizeň základních obilovin a řepky byla díky příznivému počasí téměř zcela ukončena již minulý týden (k 31. 8. 2020 bylo sklizeno 99,2 % ploch). V posledním týdnu žňových prací se sklízely zejména zbývající plochy obilovin (pšenic, ječmenů, žita, triticale a ovsa) ve všech krajích ČR s výjimkou krajů Ústeckého, Plzeňského a Zlínského, kde byla sklizeň obilovin i řepky ukončena ze 100 % již v předchozím týdnu. V současné době zbývá celkem sklidit 1 363 ha obilovin (0,11 %), z toho pšenice (ozimá i jarní) – 344 ha, a to ve čtyřech krajích (Středočeském – 94 ha, Karlovarském – 31 ha, Libereckém kraji – 95 ha a Pardubickém – 124 ha), ječmene jarního – 38 ha (Liberecký kraj – 10 ha a Pardubický kraj – 28 ha), žita – 306 ha (pouze v Libereckém kraji), triticale – 442 ha (Středočeský – 54 ha, Karlovarský – 48 ha, Liberecký – 178 ha a Pardubický – 162 ha) a 233 ha ovsa (v Středočeském – 7 ha, v Karlovarském 59 ha, v Libereckém – 67 ha a v Pardubickém – 100 ha).

K aktuálnímu datu je tedy prakticky sklizeno, posekáno je 1 249 401 ha (99,89 %) z 1 250 765 ha obilovin určených ke sklizni. Řepka byla sklizena ve všech krajích ČR minulý týden. Sklizeno je jí celkem 368 214 ha (100 %) s průměrným výnosem 3,42 t/ha.

Celková produkce obilovin dosahuje výše 7 558,3 tis. tun a produkce řepky 1 260,5 tis. tun. Celkový výnos obilovin se oproti minulému týdnu nevýznamně změnil a je na úrovni 6,05 t/h. Oproti minulému roku 2019 je tento výnos vyšší o 0,42 t/ha.

V roce 2019 nebylo k 9. 9. 2019 provedeno žádné šetření, neboť sklizeň obilovin a řepky byla v ČR ukončena dne 2. 9. 2019, kdy bylo sklizeno v ČR celkem 1 269 tis. ha obilovin (99,9 %) s produkcí 7 150,2 tis. tun a průměrným výnosem 5,63 t/ha a 379,8 tis. ha řepky (100 %) s produkcí 1 164,1 tis. t a průměrným výnosem 3,07 t/ha.

Kvalita obilovin:
Kvalita sklizně potravinářské pšenice 2020 je průběžně analyzovaná v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. K 4. 9. 2020 bylo v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno na kvalitu podle požadavků ČSN 461100-2 pro pšenici potravinářskou 199 vzorků pšenice sklizně 2020 z celkem plánovaných 500. Analyzované vzorky byly sklizeny v rozmezí 18. 7. – 14. 8. 2020.
Z analyzovaných 199 vzorků vyhovělo 176 vzorků (tj. 88 %) požadavkům na číslo poklesu (norma 220 s: min 87 s, max. 397 s), 184 vzorků (93 %) vyhovělo na obsah dusíkatých látek (norma 11,5 %: min 9,6 %, max. 17,0 %), 167 vzorků (84 %) na sedimentační index (norma 30 ml: min 11 ml, max. 70 ml) a 133 (67 %) na objemovou hmotnost (norma 76,0 kg/hl: min 63,7, max. 84,4 kg/hl).
Výsledky potvrzují velmi širokou variabilitu kvality pšenice z letošní sklizně. Převážně je možno hodnotit kvalitu pšenice jako dobrou, lokálně se však vyskytují vzorky s nízkou objemovou hmotností a se zhoršenou kvalitou lepku (nižší sedimentační test). Nižší je i průměrné číslo poklesu, které je poprvé od roku 2012 pod hodnotou 300 s. Často se vyskytují porostlá zrna, která byla zjištěna u více než poloviny analyzovaných vzorků pšenice, ale jejich obsah je převážně nízký (nevyhovuje pouze 0,5 % vzorků), a zrna napadená fuzariózou, která byla zjištěna v různé míře u téměř všech vzorků pšenice.

Kvalita žita – k 4. 9. 2020 bylo v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. analyzováno 15 vzorků žita. Vzorky pocházejí především z kraje Vysočiny (4), Královéhradeckého (4), Moravskoslezského (3) a byly sklizeny v rozmezí 29. 7. – 15. 8.
Kvalita žita je horší než v předchozích 2 letech. Na objemovou hmotnost vyhovělo podle ČSN 46 1100-4 80% vzorků (průměr 73,5 kg/hl, norma 70,0 kg/hl, min. 63,3 kg/hl, max. 76,5 kg/hl), na číslo poklesu 93% vzorků (průměr 254 s, norma 120 s, min. 84 s, max. 334 s). Z hlediska příměsí a nečistot je často nevyhovující vyšší podíl scvrklých zrna (47 % vzorků). U poloviny vzorků byl zjištěn výskyt námele.
V potravinářských obilovinách je legislativně limitován obsah fuzáriových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON; limit max 1250 μg/kg) a zearalenonu (ZEA; limit max 100 μg/kg) (nařízení Komise (ES) č. 1881/2006). Na základě dosud provedených rozborů ze sklizně 2020 byl DON zjištěn u 80 % vzorků, což je výrazně více než v minulých letech (2019: 32%; 2018: 34%). U 4 vzorků (5% z analyzovaných 76) hodnoty DON přesáhly povolenou hranici 1250 μg/kg. Na rozdíl od minulých let se vyskytuje více i ZEA, který byl letos zjištěn u 18 % vzorků pšenice a 3 vzorky (4%) přesáhly povolenou hranici 100 μg/kg. Vyšší kontaminace ZEA se týká zejména později sklizené pšenice (po 12. 8.) pěstované po předplodině kukuřici.
Dva vzorky pšenice nevyhověly zároveň na DON i na ZEA, 2 nevyhověly pouze na DON a 1 pouze na ZEA. Celkem limitům pro potravinářské obiloviny nevyhovělo 5 z analyzovaných 79 (6,6%) vzorků pšenice.

Kvalita sklizně sladovnického ječmene 2020 je průběžně analyzovaná ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském v Brně. K 4. 9. 2020 bylo komplexně analyzováno 98 vzorků sladovnického ječmene. Vzorky pocházely z kraje Olomouckého (30), Jihomoravského (22), Moravskoslezského (13), Středočeského (8), Plzeňského (8), Zlínského (6), Kraje Vysočina (4), Pardubického (3), Královéhradeckého (3) a Ústeckého (1). Analyzované vzorky byly sklizeny v období od 15. 7. do 22. 8. 2020. Průměrná vlhkost analyzovaných vzorků byla 12,5 % (min. 10,2 %, max. 16,1 %, normě vyhovělo 99 % vzorků). Průměrná hodnota přepadu na sítě 2,5 mm byla 83,9 % (min. 46,6 %, max. 98,6 %). Požadavkům na hodnoty přepadu (min. 85 %) vyhovělo 58,2 % vzorků. Průměrný obsah zrnových příměsí sladařsky nevyužitelných byl 1,8 % (min. 0,5 %, max. 5,9 %) a požadavku normy vyhověla 89,8 % vzorků. Průměrný obsah zrnových příměsí sladařsky částečně využitelných byl 9,2 % (min. 2,6 %, max. 22,2 %) a požadavku normy vyhovělo 27,6 % vzorků. Průměrný obsah dusíkatých látek v zrnu ječmene byl 11,7 % (min. 9,8 %, max. 14,3 %) a požadavku normy vyhovělo 63,3 % vzorků. Požadavkům na klíčivost vyhovělo 96,9 % vzorků a průměrná klíčivost byla zjištěna 98,2 % (min. 94 %, max. 100 %).

Z dosud analyzovaných vzorků vyplývá zhoršená kvalita zrna sladovnického ječmene a velký rozsah hodnot hodnocených parametrů. Nepříznivý je vysoký průměrný obsah zrn se zahnědlou špičkou (5,1 %) a zrn bez pluch (3,4 %), zvýšený obsah dusíkatých látek a nižší hodnoty přepadu na sítě 2,5 mm.

Přílohy:

Žně k 7. 9. 2020 – celá ČR (DOC, 339 KB)
Žně – kraje 2020 + celá ČR k 7. 9. 2020 (XLSX, 129 KB)

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.