Jihomoravské dožínky v Hodoníně
V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina.
- 8. 2020 – V neděli se u příležitosti konání Jihomoravských dožínek v Hodoníně slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Certifikát si převzalo devět producentů z Jihomoravského kraje, jejichž výrobky zvítězily v jedenáctém ročníku krajské soutěže.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 získaly tyto výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Uzený špek z boků
Bedřich Vlach |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Paštika Švestková s Rumem a tymiánem
e-jídlo.cz, s. r. o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí sýr přírodní dlouho zrající
Markéta Palánová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko „SEDLÁK“
Eva Sedláková |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Koláč ze skanzenu
Martina Harnošová |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Větrník
JK CUKRÁRNA s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | Tuřanská zelná šťáva
AGRO Brno – Tuřany, a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Znojemské kdoule extra džem
Ing. Zuzana Boudová |
9. | Ostatní | Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní
Pekařství Křižák s.r.o. |
„Soutěže Regionální potravina se pravidelně s našimi výrobky účastníme a každé ocenění je pro nás nejen závazkem do budoucna, ale také důkazem, že naše práce má smysl a děláme ji dobře. Věříme, že pokud se zemědělství dělá s láskou, ve finálních produktech je to znát,“ říkají majitelé Eva a Jan Sedlákovi, kteří letos uspěli v soutěži s Kozím mlékem „SEDLÁK“. Zemědělství a chovu koz se věnují třicet let a v současné době obhospodařují zhruba padesát hektarů půdy. Na zhruba polovině z této plochy se od jara do podzimu pase stádo stopadesáti koz, na zbylé ploše pěstují ječmen, oves, triticale a vojtěšku pro výrobu senáže.
Slavnostního předávání se účastnili náměstek Jindřich Fialka za Ministerstvo zemědělství a ředitel Regionálního odboru Brno Václav Říha za Státní zemědělský intervenční fond.
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR