Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin
I přes experiment se nepodařilo prokázat, že by se virus šířil v jídle.
Podle WHO i FAO se nelze COVID-19 nakazit z potravin
07. 08. 2020
31.7.2020 – Podle WHO je COVID-19 primárně kapénkovou infekcí, která se šíří od nakaženého k dalším osobám. I přes experiment se nepodařilo prokázat, že by se virus šířil v jídle (dokáže se ale udržet na různých druzích povrchů).
Přesto je taková nákaza vysoce nepravděpodobná a nakažení z potravin nebylo nikdy nahlášeno. K tomuto názoru se kloní také FAO, které tvrdí, že je důležité provádět kontroly a zavést nezbytné politiky pro bezpečnost potravin, přesto není možné se infikovat přímo z jídla. Je ovšem stále otázkou, z jakého primárního zvířete se virus na člověka přenesl. Virus je možné zničit klasickým dezinfekčním prostředkem nebo převařením, proto se doporučuje dodržovat hygienické rady WHO. K těmto ujištěním se přidala i nedávná německá studie se stejným výsledkem (WHO, FAO, FAO, International poultry council).
Ing. Martina Nádvorníková
Odbor zahraničně obchodní spolupráce, MZe
+420 221 814 623
Zařazeno v Aktuality, Potravinářství