Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění Regionální potravina
Brno, 17. července 2020
Hodnotitelská komise, která se tentokrát sešla v jihomoravské metropoli, měla opět nelehký úkol. Z celkově přihlášených 169 výrobků od 46 místních výrobců mohla vybrat v každé z devíti kategorií pouze jeden vítězný produkt, který získá na další čtyři roky ocenění Regionální potravina. Obsazeny byly všechny kategorie, přičemž nejvíce zastoupenou byla kategorie alkoholické a nealkoholické nápoje.
Komise nominovala na ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje 2020 tyto produkty:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Uzený špek z boků
Bedřich Vlach |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Paštika Švestková s Rumem a tymiánem
e-jídlo.cz, s. r. o. |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí sýr přírodní dlouho zrající
Markéta Palánová |
4. | Mléčné výrobky ostatní | Kozí mléko „SEDLÁK“
Eva Sedláková |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Koláč ze skanzenu
Martina Harnošová |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Větrník
JK CUKRÁRNA s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | Tuřanská zelná šťáva
AGRO Brno – Tuřany, a.s. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Znojemské kdoule extra džem
Ing. Zuzana Boudová |
9. | Ostatní | Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní
Pekařství Křižák s.r.o. |
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz
Tisková zpráva_Jihomoravský kraj zná nominované na ocenění RP
Zdroj: SZIF