KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Pozvání na semináře AK ČR k produkci brambor

25/02/20

Projekt Agrární komory ČR se v roce 2020 skládá z osmi jednodenních seminářů, které navazují na průběh bramborářské sezóny.

Pozvání na semináře AK ČR k produkci brambor

21. 02. 2020


  • Chcete se informovat o nových pěstitelských technologiích – půdoochranných paketech sloužících k lepšímu hospodaření s vodou v půdě?
  • Seznámit se s moderními a výkonnými domácími a zahraničními odrůdami brambor?
  • Navázat těsnější spolupráci pěstitelů s výzkumnou základnou a využívat možností komoditního technologického a ekonomického poradenství v podnicích.
  • Seznámit se s režimem jakosti Q CZ v návaznosti na precizní zemědělství a postupy šetrné k životnímu prostředí?

Projekt Agrární komory ČR se v roce 2020 skládá z osmi jednodenních seminářů, které navazují na průběh bramborářské sezóny. Stěžejními tématy přednášek jsou nová technická řešení strojů cílená na lepší hospodaření s vodou, její zadržení v půdě a lepší využití rostlinou. Dalšími tématy jsou režim jakosti Q CZ, technologické, agronomické a ekonomické poradenství a situace na domácím a zahraničním trhu. Budou prezentovány návrhy v rámci nové SZP EU.

Hlavními beneficienty jsou zemědělci, potravináři a zpracovatelé brambor.

Projekt bude realizován ve spolupráci s Českým bramborářských svazem, z.s.. v 6 krajích ČR: Středočeský, Vysočina, Jihočeský, Plzeňský, Moravskoslezský a Jihomoravský.

Bramborářství má v ČR dlouholetou tradici. V posledních letech však plocha i produkce, zejména u konzumních brambor, klesá. Jako plodina jsou nahrazovány ekonomicky zajímavějšími komoditami, bez ohledu na jejich pozitivní vliv jako přerušovače v rámci osevního postupu a v zlepšování půdní úrodnosti. Brambory jsou základní potravinou s celou řadou prospěšných látek a mají důležité místo jak v moderní výživě, tak v průmyslových oborech. ČR není soběstačná hlavně v produkci konzumních brambor a řady výrobků z brambor. Nepříznivý vývoj je i ve spotřebě brambor na obyvatele. Zvyšují se požadavky spotřebitelů na úroveň balení a kvalitu hlíz. Projekt seznámí pěstitele s výsledky výzkumu v oblasti pěstitelských a půdoochranných technologií, výživy a ochrany rostlin v průběhu vegetace, efektivnějšího hospodaření s vodou, i výběrem vhodných odrůd jak domácí, tak zahraniční provenience. Neméně důležitou součástí budou praktické informace dle jednotlivých užitkových směrů. Účastníci budou informováni o inovacích při zakládání porostů, režimy jakosti, výsledcích spolupráce s komoditními výzkumnými a šlechtitelskými pracovišti, i situací v bramborářství doma a v EU.

TERMÍN KONÁNÍ MÍSTO KONÁNÍ
5. březen 2020 ZOD Podhradí, Choustník 2, Tábor
9. červen 2020 Kulturní dům v Čelákovicích, Sady 17. listopadu 1380/6
18. červen 2020 ÚKZÚZ Lednice, Nejdecká 610, Břeclav
21. červenec 2020 Březovská zemědělská, a.s., Březová u Vítkova 107
28. červenec 2020 Havlíčkova Borová, zem. a.s., Pivovarská 162
18. srpen 2020 Sportovní areál v Lukavci, K Areálu 248, Pelhřimov
26. srpen 2020 Hotel Prácheň v Horažďovicích, Plzeňská 252, Klatovy
16. října 2020 Kulturní dům Ostrov, Na Ostrově 28, Havlíčkův Brod

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.