V Jihomoravském kraji se soutěžilo o ocenění Regionální potravina
TZ, 19. 6. 2019, Brno, Mendelova univerzita v Brně, hodnotitelská komise
V Jihomoravském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu
Brno 19. června 2019 – V brněnské metropoli dnes hodnotitelská komise rozhodovala o vítězích prestižní značky Regionální potravina. Cílem bylo vybrat jedinečné regionální zemědělské a potravinářské výrobky, které ctí řemeslo, odpovědný přístup a především místní suroviny. Celkem se v Jihomoravském kraji do soutěže přihlásilo 51 výrobců se 193 produkty.
Značka Regionální potravina, která snoubí respekt k řemeslu, úctu k přírodě a lokální výrobu, se letos udílí již desátým rokem. Za dobu své existence si vybudovala renomé, popularita oceněných výrobků každým rokem stoupá. Získat ji mohou v krajských soutěžích pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Základní podmínkou je, aby byl produkt vyrobený v daném regionu. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent a hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tak mají pevnou vazbu s regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici výroby, nebo jsou naopak inovativní.
Hodnotitelská komise dnes na akademické půdě Mendelovy univerzity v Brně rozhodovala, které výrobky získají ocenění. V Jihomoravském kraji je každoročně o soutěž velký zájem. V letošním roce se přihlásilo 51 výrobců se 193 výrobky, největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi, která rozhoduje o vítězi za jednotlivé kategorie, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2019 těmto výrobkům:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Gothajský salám Josef Jůza |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Slanináda Chuť Moravy s.r.o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Zrající kozí sýr Cabra al vino Markéta Palánová |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Ovčí jogurt Michala Zdrubecká |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Chléb benešovský DOPES, s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník Jiří Grygar |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Jablečný mošt Rubín ZEAS Lysice, a.s. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Tuřanské kysané zelí ve slaném nálevu AGRO Brno – Tuřany, a.s. |
9. |
Ostatní |
Pstruh uzený S.M.K., a.s. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky a Společné rybářské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje značky kvalitních potravin KLASA, Regionální potravina a BIO.