V Jihomoravském kraji bylo oceněno devět výrobků značkou Regionální potravina.
TZ, Regionální potravina Jihomoravského kraje, 26. 6. 2018, Brno
Soutěž Regionální potravina v Jihomoravském kraji
Brno 26. června 2018 – Téměř na den přesně se letos opět soutěžilo o TOP výrobky Jihomoravského kraje. Prestižní značka Regionální potravina mívá v regionu pravidelné žně. Jedná se totiž o kraj, který spolu s Ústeckým trhají rekordy, co se počtu přihlášených výrobků týká. Bylo tomu i tentokrát. O značku se zde ucházelo 193 produktů od 54 výrobců.
Devátý ročník soutěže Regionální potravina jde do finále. Jihomoravský kraj je předposledním regionem, kde hodnotitelská komise rozhodla a z přihlášených výrobků vybrala 9 nových přírůstků. Každá kategorie má pouze jediného vítěze.
Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
Celkem bylo letos přihlášeno 193 produktů od 54 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měla kategorie Pekařské výrobky, včetně těstovin.
K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
TLAČENKA Josef Jůza |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
KLASICKÁ VEPŘOVKA Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o. |
3. |
Sýry, včetně tvarohu |
Kozí sýr zrající – přírodní Markéta Palánová |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Milunino kysané mléko Bio Ing. Barbora Filípek Spitzová |
5. |
Pekařské výrobky, včetně těstovin |
Dýňový chléb Rodinná pekárna Sokol s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek |
Míša dort Pekárny Blansko a.s. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Jablečný mošt – odrůda Braeburn AGRO Stošíkovice, s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Meruňkový džem výběrový (EXTRA) Ing. Marcel Malůšek |
9. |
Ostatní |
Svatojánské ořechy Chuť Moravy s.r.o. |
Pokud jste příznivci této značky, pak určitě vyzkoušejte mobilní aplikace REGIONÁLNÍ POTRAVINA a SÍŤOVKA. První z nich je dobrý pomocník při vyhledávání oceněných potravin v nejbližším okolí i po celé ČR. Síťovka dokáže zjednodušit Váš nákup, vytvoří nákupní seznam prakticky za Vás a navíc ho můžete snadno pomocí e-mailu nebo SMS přeposlat na jiného člena domácnosti. Nabídne Vám konkrétní potraviny, upozorní na ty oceněné a představí Vám osvědčené recepty. Obě aplikace jsou ke stažení na www.regionalnipotravina.cz.
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (RAK Jmk)
Ing. Jaromír Musil, Ph.D.; Mobil: +420 607 612 772
Email: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz, rakkisjmk@centrum.cz