KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

V Jihomoravském kraji bylo oceněno devět výrobků značkou Regionální potravina.

26/06/18
Ing. Eva Chromečková

TZ, Regionální potravina Jihomoravského kraje, 26. 6. 2018, Brno

Soutěž Regionální potravina v Jihomoravském kraji

Brno 26. června 2018 – Téměř na den přesně se letos opět soutěžilo o TOP výrobky Jihomoravského kraje. Prestižní značka Regionální potravina mívá v regionu pravidelné žně. Jedná se totiž o kraj, který spolu s Ústeckým trhají rekordy, co se počtu přihlášených výrobků týká. Bylo tomu i tentokrát. O značku se zde ucházelo 193 produktů od 54 výrobců.

Devátý ročník soutěže Regionální potravina jde do finále. Jihomoravský kraj je předposledním regionem, kde hodnotitelská komise rozhodla a z přihlášených výrobků vybrala 9 nových přírůstků. Každá kategorie má pouze jediného vítěze.

Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.

 

Celkem bylo letos přihlášeno 193 produktů od 54 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měla kategorie Pekařské výrobky, včetně těstovin.

K  udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2018 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

TLAČENKA

Josef Jůza

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

KLASICKÁ VEPŘOVKA 

Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o.

3.

Sýry, včetně tvarohu

Kozí sýr zrající – přírodní

Markéta Palánová

4.

Mléčné výrobky ostatní

Milunino kysané mléko Bio

Ing. Barbora Filípek Spitzová

5.

Pekařské výrobky, včetně těstovin

Dýňový chléb

Rodinná pekárna Sokol s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

Míša dort

Pekárny Blansko a.s.

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Jablečný mošt – odrůda Braeburn

AGRO Stošíkovice, s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňkový džem výběrový (EXTRA)

Ing. Marcel Malůšek

9.

Ostatní

Svatojánské ořechy

Chuť Moravy s.r.o.

 

Pokud jste příznivci této značky, pak určitě vyzkoušejte mobilní aplikace REGIONÁLNÍ POTRAVINA a SÍŤOVKA. První z nich je dobrý pomocník při vyhledávání oceněných potravin v nejbližším okolí i po celé ČR. Síťovka dokáže zjednodušit Váš nákup, vytvoří nákupní seznam prakticky za Vás a navíc ho můžete snadno pomocí e-mailu nebo SMS přeposlat na jiného člena domácnosti. Nabídne Vám konkrétní potraviny, upozorní na ty oceněné a představí Vám osvědčené recepty. Obě aplikace jsou ke stažení na www.regionalnipotravina.cz.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 418 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

Vladimíra Nováková

tisková mluvčí SZIF

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (RAK Jmk)

Ing. Jaromír Musil, Ph.D.; Mobil: +420 607 612 772

Email: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.czrakkisjmk@centrum.cz