SVS nařizuje vyšetření belgických a nizozemských vajec na fipronil, až po negativním výsledku se uvolní na trh
SVS nařizuje vyšetření belgických a nizozemských vajec na fipronil, až po negativním výsledku se uvolní na trh V Praze dne 10. 8. 2016 – V souvislosti s kauzou fipronil v belgických a holandských vejcích nařizuje s účinností od 10. srpna 2017 Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření. Ta všem subjektům nařizují, aby v případě […]
SVS nařizuje vyšetření belgických a nizozemských vajec na fipronil, až po negativním výsledku se uvolní na trh
V Praze dne 10. 8. 2016 – V souvislosti s kauzou fipronil v belgických a holandských vejcích nařizuje s účinností od 10. srpna 2017 Státní veterinární správa (SVS) mimořádná veterinární opatření. Ta všem subjektům nařizují, aby v případě kdy na území ČR přijmou vejce vyprodukovaná v Belgii nebo Nizozemsku, nebo vaječné výrobky z takových vajec, zajistit jejich laboratorní vyšetření na chemickou látku fipronil. Až po negativních výsledcích vyšetření mohou být tato vajíčka uvolněna na český trh nebo dále zpracována. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z mimořádných veterinárních opatření může být uložena pokuta až do výše 2 mil. Kč.
„Přestože se žádná vajíčka z Belgie a Nizozemí na našem území až doposud nevyskytují, rozhodli jsme se pro zvýšení potravinové bezpečnosti přijmout mimořádná veterinární opatření, které bez vyšetření na fipronil nepustí belgická a nizozemská vajíčka na náš trh,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Vejce a vaječné výrobky je možné uvést na trh, tedy dále prodávat nebo použít pro výrobu, až po té co příjemce prokáže, že fipronil neobsahují. Laboratorní protokol o provedeném vyšetření musí příjemce uchovávat nejméně po dobu 6 měsíců nebo po dobu minimální trvanlivosti výrobku je-li delší než 6 měsíců.
V České republice byla vejce z Belgie naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu.
Státní veterinární správa navíc odebírá namátkové vzorky zahraničních i domácích vajec a kuřecího masa v místech určení, pokud se objeví na českém trhu.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
www.svscr.cz
Zařazeno v Potravinářství, Zpracovatelský sektor