Jihomoravský kraj má nové výrobky se značkou Regionální potravina
Brno, 27. června 2017, Regionální potravina Jihomoravského kraje, 8. ročník
TISKOVÁ ZPRÁVA
Jihomoravský kraj má nové výrobky se značkou Regionální potravina
Brno, 27. června 2017 – O vítězích, kteří nově obdrželi prestižní značku Regionální potravina, už je rozhodnuto i v Jihomoravském kraji. Letos se zde o tuto značku ucházelo 167 produktů od 47 výrobců. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin. Představujeme Vám devět nových přírůstků výjimečné kvality, složením i původem z Jižní Moravy.
Výrobky hodnotila šestnáctičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Krajské soutěže vydávají už poosmé své plody. Ocenění Regionální potravina získávají nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality.
K udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise 9 výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
FARMÁŘSKÁ SLANINA HADAČ A ZAPLETAL, s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
PAŠTIKA PEČÍNKOVÁ E-JÍDLO.CZ, s.r.o. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
KOZÍ SÝR PAŘENÝ PŘÍRODNÍ MICHALA ZDRUBECKÁ |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
KOZÍ JOGURTOVÉ MLÉKO “SEDLÁK“ EVA SEDLÁKOVÁ |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
ZELNÁ POCHOUTKA PEKAŘSTVÍ KŘIŽÁK, s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
ŘEZ SE ZAKYSANOU SMETANOU ING. ZDEŇKA EYWO JANSKÁ |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
PACHOLEK – POLOTMAVÝ LEŽÁK 12 VESNICKÝ PIVOVAR OHRADA s.r.o. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
ZNOJEMSKÉ MIŠPULE S VLAŠSKÝMI OŘECHY A KARAMELEM EXTRA DŽEM ING. ZUZANA BOUDOVÁ |
9. |
Ostatní |
TADY ROSTE RADOST SONNENTOR s.r.o. |
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (RAK Jmk)
Ing. Jaromír Musil, Ph.D.; Mobil: +420 607 612 772
Email: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz, rakkisjmk@centrum.cz