KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

105 provozoven inspektoři SZPI letos uzavřeli pro závažné hygienické prohřešky

18/07/16
Kateřina Patočková

105 provozoven inspektoři SZPI letos uzavřeli pro závažné hygienické prohřešky 12. 07. 2016 –  Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letních měsících pokračují v intenzívní kontrole dodržování hygienických předpisů v provozovnách společného stravování a potravinářských provozech. Výsledky kontrol v polovině roku 2016 ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva […]

105 provozoven inspektoři SZPI letos uzavřeli pro závažné hygienické prohřešky

12. 07. 2016 –  Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letních měsících pokračují v intenzívní kontrole dodržování hygienických předpisů v provozovnách společného stravování a potravinářských provozech. Výsledky kontrol v polovině roku 2016 ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva u řady provozovatelů stále zůstává na značně neuspokojivé úrovni.

Od 1. 1. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů zejména závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 105 provozoven, z toho se jednalo o 2 provozovny velkoobchodu, 10 provozoven drobných výrobců a nejvýznamnější podíl tvořily obchodní provozovny a společné stravování.

Opakovaně problematický je segment společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. Inspektoři na místě uložili zákaz užívání prostor v 47 případech. Konkrétním důvodem k uzavření byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně.

Obdobná situace je v segmentu maloobchodního prodeje, kde inspekce uložila zákaz užívání prostor celkem 46 provozovatelům. K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří výskyt škůdců ve skaldech i na prodejní ploše, potraviny poškozené okusem, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid.

Podrobnosti včetně fotodokumentace jsou k dispozici na portálu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.

SZPI zahajuje s dotočenými provozovateli správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem ke stávajícím výsledkům bude inspekce v kontrolách pokračovat i ve druhé polovině roku 2016.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Fotografie

zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce »

Zařazeno v Potravinářství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.