KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Řada restaurací i letos ohrožuje zdraví spotřebitelů

02/03/16
Kateřina Patočková

Řada restaurací i letos ohrožuje zdraví spotřebitelů 29. 02. 2016 – Výsledky letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v provozovnách společného stravování ukazují, že situace v oblasti nejzávažnějších prohřešků – závažná porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele – zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni. SZPI v segmentu společného stravování […]

Řada restaurací i letos ohrožuje zdraví spotřebitelů

29. 02. 2016 – Výsledky letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v provozovnách společného stravování ukazují, že situace v oblasti nejzávažnějších prohřešků – závažná porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele – zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni. SZPI v segmentu společného stravování působí jako kontrolní orgán od 1.1. 2015.

V roce 2015 byli inspektoři SZPI nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro obzvlášť hrubé porušení hygienických předpisů. Od začátku letošního roku do dnešního dne inspekce uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky roku 2015.

V roce 2015 SZPI uskutečnila 15 051 kontrol v daném segmentu a porušení právních předpisů zjistila u 32,1% kontrol. Při kontrolách v lednu a únoru 2016 inspektoři konstatovali porušení zákona u 35,2% kontrol, přičemž u kontrol zaměřených na odpovídající úroveň čistoty provozu byla nevyhovující situace zjištěna u 37% kontrol, což je výrazně vyšší četnost než u provozovatelů, které SZPI dozoruje dlouhodobě. V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčících o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací.

Důvody k okamžitému uzavření provozovny zůstávají obdobné, jako v loňském roce. Např. nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách, chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a okusem poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující bezpečnost podávaných potravin apod.

Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce »

Zařazeno v Potravinářství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.