Jak správně značit potraviny? – Požadavky potravinového práva – Evropské předpisy
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY
Jak značit správně potraviny?
Evropské předpisy
Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům:
– obecně závazné požadavky na označování potravin pro všechny členské státy EU
– cílem nařízení je poskytnout konečnému spotřebiteli základ, aby mohl učinit informovaný výběr
(konečný spotřebitel by měl snadno porozumět informacím uvedeným na označení, jednoduché a srozumitelné údaje)
– přechodné období – potraviny označené a uvedené na trh před 13. 12. 2014 do vyprodání zásob
Nařízení (ES) č. 1333/2008 – o potravinářských přídatných látkách
Nařízení (EU) č. 1924/2006 – o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
Nařízení (EU) č. 1925/2006 – o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin
Otázky a odpovědi – o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Nařízení (ES) č. 852/2004 – o hygieně potravin
Národní předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách:
prováděcí vyhlášky
– vyhláška č. 325/2001 Sb. – maso a masné výrobky
– vyhláška č. 77/2003 Sb. – mléko a mléčné výrobky
– vyhláška č. 333/1997 Sb. – pekařské a cukrářské výrobky
– vyhláška č. 157/2003 Sb. – zpracované ovoce a zelenina
– vyhláška č. 335/1997 Sb. – nealko nápoje, pivo
Výrobce potravin je povinen oznámit zahájení činnosti a registrovat se u příslušného dozorového orgánu:
Státní zemědělská a potravinářská inspekce anebo Státní veterinární správa
Zařazeno v Potravinářství, Regionální potravina 2016