KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

MZe zavádí přísnější metr pro prodej sudového vína

11/10/15

Ministerstvo zemědělství zavádí přísnější metr  pro prodej sudového vína.Sudy dostanou pásku 9.10.2015 – Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která mimo jiné zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách. Zákazníci také získají jasnější informace o původu hroznů i nápojů z nich. Cílem je omezit prodej falšovaného vína. „Připravili […]

Ministerstvo zemědělství zavádí přísnější metr  pro prodej sudového vína.
Sudy dostanou pásku

9.10.2015 – Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona o vinohradnictví a vinařství, která mimo jiné zpřísňuje podmínky pro dovoz a prodej vína v sudech a cisternách. Zákazníci také získají jasnější informace o původu hroznů i nápojů z nich. Cílem je omezit prodej falšovaného vína.

„Připravili jsme novelu vinařského zákona, která poprvé jasně definuje, co konkrétně je falšování vína. Tím získáme oporu v zákoně a budeme moci falšování přísněji postihovat. Novelou navrhujeme zvýšit sankci za tyto nekalé praktiky z 5 na 50 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Falšování vína se podle novely dopustí ten, kdo použije výrobní postupy, které jsou v rozporu s evropským právem, přidá do vína vodu nebo alkohol, obohatí víno cukrem nad mezní hodnotu nebo neuvede povinné označovací údaje.

Víno bylo v roce 2014 druhou nejfalšovanější komoditou podle výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (44% nevyhovujících vzorků z kontrolovaných). První byl med (67% nevyhovujících vzorků z kontrolovaných).

Sudové víno bude moci prodávat pouze výrobce vína, dovozce nebo provozovatel vinotéky. Způsobem, jak zabránit podvodům s vínem z dovozu, je nová povinnost opatřit sudy jednorázovou kontrolní páskou. Výrobce nebo dovozce na ní uvede jméno, firmu, sídlo a především evidenční označení umožňující identifikaci každé pásky.

„Jednorázová páska zabrání neoprávněné manipulaci s vínem, zajistí, že nebude možné sud otevřít nebo měnit jeho obsah. Jinak by totiž byla porušena a kontroloři by to snadno zjistili,“ uvedl Jurečka.

Sudové víno určené k prodeji bude muset výrobce, dovozce nebo provozovatel vinotéky uchovávat při teplotě do 18 °C.

„Získáme také lepší přehled, a tím i kontrolu nad importem vín v sudech. Dovozce totiž bude muset nejpozději 12 hodin poté, co sudy nebo cisterny přiveze do České republiky, nahlásit jejich množství, původ, ročník, druh a ještě další údaje Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému,“ uvedl Marian Jurečka.

Údaje o původu, šarži, obsahu alkoholu, zbytkovém cukru a stáčírně musí prodejce viditelně umístit u prodávaného sudového vína. Podobné povinnosti se vztahují i na prodej rozlévaného vína. U vína vyrobeného nebo plněného v České republice a prodávaného v láhvi nebo „bag in boxu“ musí být na hlavní etiketě uvedena informace o zemi původu hroznů, a to písmem o minimální velikosti 2,4 milimetru.

Novela zákona o vinohradnictví a vinařství také upravuje podmínky pro výsadbu nových vinic nebo opětovnou výsadbu révy. Nadále ji bude moci povolit pouze Ústřední, kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Novelu musí ještě projednat vláda, poté ji posoudí Evropská komise. Podle předpokladů by měla norma začít platit do poloviny příštího roku.

Počet kontrol vína SZPI (Vzorky, které byly odeslány do laboratoře (chemická kontrola))

2015

2014

2013

2012

Celkem odebraných vzorků

1292

864

1 082

850

Celkem vzorků: sudové čepované víno

732

471

514

413

… z toho nevyhovující počet vzorků

240 (33%)

151 (32 %)

165 (32 %)

159 (38 %)

Celkem vzorků: balené víno

560

393

568

437

… z toho nevyhovující počet vzorků

199 (35 %)

88 (22 %)

128 (22 %)

94 (21 %)

Hynek Jordán,
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Legislativa