KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktuální stav sklizně k 27. 7. 2015

27/07/15
Mgr. Lenka Vaňková

Aktuální stav sklizených ploch obilovin a řepky ke dni 27. 7. 2015

Žňové zpravodajství AK ČR 2015, č. 3

Obiloviny

Sklizeň ploch základních obilovin dosáhla k 27. 7. téměř 27 % s výnosem 5,92 t/ha, loni to bylo k 28. 7. 32 % se stejným výnosem. Nejpokročilejší je sklizeň v Jihomoravském kraji 59 % a Zlínském 45 %, nejméně je sklizeno v Karlovarském kraji 3 % a Libereckém 13 %.

Kvalita obilovin je zatím dobrá a to jak obsah N látek u pšenice, pádové číslo i objemová hmotnost.

Některé okresní komory hlásí poškození travních porostů a kukuřice v důsledku nedostatku srážek a vysokých teplot.

 

Sklizeň nejrozšířenější obiloviny pšenice ozimé dosáhla téměř jedné čtvrtiny ploch s výnosem 6,3 t/ha, loni to bylo k 28. 7. 28 % s výnosem 6,15 t/ha. Největší plochy jsou sklizeny v kraji Jihomoravském 59 % s dosavadním výnosem 5,7 t/ha a Zlínském 48 % s výnosem 6,77 t/ha.

 

Sklizeň nejrannější obiloviny ozimého ječmene se chýlí ke konci – 95 % s výnosem 5,43 t/ha, loni k 28. 7. 96 % a 5,58 t/ha. Hektarové výnosy se pohybují od 4,85 v Karlovarském kraji až po 5,90 v Královehradeckém.

 

Sklizeň druhé nejrozšířenější obiloviny jarního ječmene ještě nedosáhla jedné pětiny s dosavadním výnosem 5,53 t/ha, loni 37 % a 5,83 t/ha. Největší podíl sklizených ploch je v Jihomoravském kraji 57 % s výnosem 4,64 t/ha a Zlínském 33 % s 6,52 t/ha.

 

Sklizeň ostatních druhů obilovin nepřesáhla 11 %.

 

 

 

 

V Praze 27. července 2015                            Zpracoval: Ing. Jan Záhorka, tel: 606 755 026

                                                                                       zahorka@akcr.cz.

                                                                      

Sklizeň v České republice celkem k 27. 7. 2015

Sklizeň v České republice dle krajů k 27. 7. 2015

Sklizeň v Jihomoravském kraji k 27. 7. 2015

 

Zařazeno v Žně 2015

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.