Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje získalo devět nových výrobků.
31. srpna 2014, Brno, náměstí Svobody – Slavnostní vyhlášení výsledků potravinářské soutěže
TISKOVÁ ZPRÁVA
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje získalo devět nových výrobků
(Brno, 31. srpna 2014) Náměstek ministra zemědělství Martin Žižka a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek dnes předali ocenění Regionální potravina devíti produktům z Jihomoravského kraje v rámci Jihomoravských dožínek. Tuto prestižní značku uděluje již pátým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.
„Značka Regionální potravina se po letošním pátém ročníku těší velkému zájmu ze strany výrobců i spotřebitelů. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. Ministerstvo zemědělství vede intenzivní dialog se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka.
V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 147 přihlášených výrobků od 51 středních a malých producentů. „Nejsilnější zastoupení měly letos kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin,“ upřesňuje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje.
Výrobky hodnotila osmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně – Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Město Brno, Regionální agrární komora, Sdružení přátel folkloru v Brně a Augustiniánské opatství na Starém Brně.
Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2014 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Oceněný výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas |
Hadačova nožka HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé |
Rostěnický Divočák ROSTĚNICE, a.s. |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
Kozí tvarohové žervé Sedlák Eva Sedláková |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
Horácké máslo Mlékárna Olešnice, RMD |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Kloboucký rohlík Pekařství Křižák s.r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Hoblinka Ing. Václav Labský |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
VIŠŇOVÉ VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a.s. |
8. |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě |
Horňácké patizonky Horňácká farma s.r.o. |
9. |
Ostatní |
Pstruh duhový – uzený S.M.K., a.s. |
Kontakt pro další informace:
Jaromír Musil
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Email: kis@kisjm.cz, tel.: 607 612 772
Email: tiskove@mze.cz
O Regionální potravině
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina čtyři roky na obalu výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Zařazeno v Aktuality z regionu, Regionální potravina 2014