KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Odškodnění pro české pěstitele ovoce a zeleniny v souvislosti s ruskými omezeními

30/08/14

Odškodnění pro české pěstitele ovoce a zeleniny v souvislosti s ruskými omezeními V Praze dne 26. 8. 2014 – Evropská komise dne 18. 8. 2014 vyhlásila výjimečná krizová opatření na pomoc producentům ovoce a zeleniny podléhajících rychlé zkáze všech členských států Evropské unie a nastínila podmínky této kompenzace. O finanční podporu si mohou požádat pěstitelé […]

Odškodnění pro české pěstitele ovoce a zeleniny v souvislosti s ruskými omezeními

V Praze dne 26. 8. 2014 – Evropská komise dne 18. 8. 2014 vyhlásila výjimečná krizová opatření na pomoc producentům ovoce a zeleniny podléhajících rychlé zkáze všech členských států Evropské unie a nastínila podmínky této kompenzace. O finanční podporu si mohou požádat pěstitelé rajčat, mrkve, bílého zelí, paprik, květáku, okurek a okurek nakládaček, hub, jablek, hrušek, bobulovin, stolních hroznů a kiwi. Hlavním administrátorem tohoto odškodnění bude Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

V souvislosti s ruskými omezeními na dovoz zemědělských produktů z EU se Evropská komise rozhodla zavést zpětně od 18. 8. 2014 mimořádná opatření na podporu sektoru ovoce a zeleniny. Pěstitelům ovoce a zeleniny, ať členům organizací producentů či nikoliv, bude poskytnuta podpora za stahování z trhu (určené zejména pro bezplatné rozdělení) nebo náhrada za nesklízení a sklízení nezralého ovoce a zeleniny. Tato opatření budou podléhat nezbytným kontrolám a budou platit až do konce listopadu. Evropská komise vyčlenila z rozpočtu Evropské Unie na tato mimořádná opatření částku 125 miliónů EUR.

Dne 22. 8. 2014 byl členským státům představen návrh budoucího nařízení, kde jsou tato mimořádná opatření a podpory specifikovány. Konečné nařízení by mělo vyjít tento týden.

Podrobné informace a celý mechanismus administrace bude uveřejněn na stránkách SZIF během několika dnů.

zdroj: Státní zemědělský intervenční fond »

Zařazeno v Rostlinná výroba