KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Pytláci zásobují luxusní restaurace

01/07/14

Zdroj: silvarium.cz

Brno
Policisté pátrají po skupině pytláků, která v brněnské oboře Holedná ulovila osm daňků. Škodu majitelé zvěře odhadli na dvě stě tisíc korun.

Do brněnské obory Holedná chodí denně na procházky za zvířaty desítky rodin s dětmi. Minulý pátek je tam ale čekalo nemilé překvapení. Místo pobíhající zvěře na ně tentokrát čekali dva mrtví daňci. Dalších šest si pytláci již stihli odvézt. Způsobili tak škodu za dvě stě tisíc korun. Policisté po pachatelích stále pátrají.

Podle vedoucího Lesní správy Brna Pavla Jordána ale není příliš pravděpodobné, že skupinu pytláků dopadnou. "Takoví lidé jsou velmi dobře organizovaní. Jedni střílejí a druzí rovnou nakládají. Pokud je chytí, spíš půjde o náhodu," řekl.

Podle něj oborník na místě našel kulku, kterou předal policistům. "Nejspíš ani ta nepomůže. Pytláci totiž často mají upravené zbraně. Používají vybavení, které je nezákonné. Bojíme se, že i když je chytíme přímo při činu, nezasáhneme ze strachu, že zbraň použijí proti nám," vyjádřil se Jordán.

Potrestání pytláků si nepřejí jen myslivci, ale také lidé, kteří do obory chodí odpočívat nebo sportovat. "Máme ji hned za domem, chodíme se tam kochat. Nechápu, jak to může někdo udělat. Dostat je do ruky, tak je naporcuju na guláš," rozčílila se na facebookových stránkách Lesů města Brna Kateřina Dvořáková Ledererová.

Není to poprvé, co pytláci v Holedné řádili. Návštěvníci si proto přejí lepší zabezpečení. To ale podle Jordána není možné. "Obora je určená především k odpočinku. Musí být lidem volně přístupná, proto je zabezpečení složité. Zamykání bran nepomůže, a aby oboru každou noc někdo hlídal, na to nemáme peníze," uvedl vedoucí brněnské lesní správy. Dodal, že některé kroky k větší ochraně zvířat již udělali. "Aby měly smysl, nemůžu je prozradit," vysvětlil Jordán.

Pytláci se do obory podle myslivců vypravili zcela jistě kvůli masu. "V tomto období daňci ještě nemají parohy. Pro trofeje je proto určitě nelovili," prohlásil tajemník Českomoravské myslivecké jednoty Luděk Králíček.

O daňčí maso je podle něj velký zájem hlavně v restauracích. "Daňčí je královna zvěřiny. Využívá se k přípravě luxusních jídel. A majitele restaurací nikdo příliš nekontroluje. Nikoho nezajímá, odkud zvěřinu berou," uvedl myslivec.

Kontroly restaurací zajišťuje Krajská hygienická stanice. V případě kontroly se musejí majitelé u všech druhů zvěřiny prokázat lístkem o jejím původu. "Ten dostanou myslivci po lovu na každý kus zvířete. Je na něm datum porážky, druh zvěře a váha," popsal Králíček.

Pokud tento lístek nemají, hrozí jim pokuta. "Restaurace kontrolujeme pravidelně. Pokud někdo poruší zákonem stanovená pravidla o provozu, majitel může dostat pokutu ve výši od tisíce do dvou milionů korun," upřesnila vedoucí oddělení výživy Krajské hygienické stanice v Brně Jana Laštovičková.

Cena masa se ale podle myslivců liší od škody, kterou pytláci lovem způsobí. Vypracovali proto sazebník minimálních hodnot zabité zvěře. Pytláci díky němu můžou dostat přísnější tresty, protože škoda je podle sazebníku vyšší, než byla původní cena pouze za kilogram masa."

Zařazeno v Ekonomika a politika