KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

V Maďarsku se sbírá proskurník

24/01/14
Ing. Eva Chromečková

Proskurník lékařský (Althaea officinalis L.)

 

V Maďarsku se sbírá proskurník

 

Autor fotografie: J. Neugebauerová

Proskurník lékařský (Althaea officinalis L.) je vytrvalá bylina rostoucí v různých částech Evropy, Asie a Severní Afriky. Roste na slatinných loukách, dočasně zaplavovaných stanovištích, mokřadech a bažinách. Rodový název, Althaea, je odvozen z řeckého “althos” znamenající “léčit”.

 

Již ve středověku byl proskurník používán jako přísada do jídel v Egyptě, Řecku, Číně, Sýrii a Římě. Například povařené kořeny osmažené na másle s cibulí byly označovány za chutný pokrm. Extrakt z kořenů se někdy používá jako ochucovadlo chalvy, orientální cukrovinky populární na Středním Východě. Květy a mladé listy jsou jedlé a jsou přidávány do salátů, jemné růžové květy jsou často používány také jako dekorace. Silná vlákna z proskurníku byla v dřívějších dobách užívána při výrobě papíru a provazů, obklady byly používány při léčbě bolestivých ran a zánětů očí.

Jak sbírat? Jak skladovat?

Kořeny proskurníku by měly býr vyryty brzy na jaře nebo v říjnu až listopadu, zatímco listy je doporučeno sbírat před květem nebo na počátku květu. Kořeny se očistí, sloupají a suší po dobu několika hodin při teplotě 35 – 50°C. Skladují se v látkových nebo papírových sáčcích.

Na co se proskurník používá?

Kořeny proskurníku obsahují slizové látky, malé množství silic a mají protizánětlivý účinek. Čaj, sirup nebo tablety vyrobené z kořenů se užívají při léčbě bronchitid, kašle, kataru a zánětu žaludku a střev. Byl zaznamenán imunostimulační účinek, při zánětu ledvin, avšak při závažnějsích onemocněních je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Proskurník je často využíván i jako projímadlo. 

Doporučený recept:

1 čajová lžička listů proskurníku (1,4g) se na hodinu namočí do 150 ml studené vody. Poté se směs promíchá a slije. Užívá se v malých množstvích (5g/den).

1 čajová lžička sušených listů se přidá do šálku horké vody, směs se nechá vychladnout a poté se slije. K léčbě kataru by sušené listy měly být užívány společně s dalšími rostlinnými drogami, např. lékořicí lysou (Glycirrhiza glabra), heřmánkem pravým (Matricaria recutita) nebo slézem maurským (Malva sylvestris subsp. mauritania). Užívá se v množství 1 – 3 šálky denně.

 

Jak se užívá?

Odvar z listů se používá při léčbě zánětů ústní dutiny, hltanu a hrtanu.

 

Závěrečné informace:

Tyto informace jsou poskytnuty Ústavem léčivých a aromatických rostlin Zahradnické fakulty Korvinovy univerzity v Budapešti (Departement of Medicinal and Aromatic Plants, Faculty of Horticultural Sciences, Corvinus University of Budapest). Údaje vykazují vysoký vědecký standard a byly připraveny ve spolupráci s tímto Ústavem.

Sběr těchto informací a zázemí výzkumu je součástí projektu Traditional and Wild.

Tento projekt je součástí programů CENTRAL EUROPE Programme spolufinancovaných Evropským fondem pro regionální rozvoj.

 

Překlad: Ing. Veronika Gežová

Revize české verze: Ing. Gabriela Růžičková, Ph.D.

 

 

 

 

 

Zařazeno v Semináře

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.