KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Aktuální stav sklizně k 3. 9. 2013

04/09/13

Aktuální stav sklizených ploch obilovin a řepky ke dni 3. 9. 2013

Žňové zpravodajství AK ČR č. 7

Základní obiloviny

 

K 3.9. 2013 bylo sklizeno téměř 98 % obilovin. Zbývá sklidit necelých 31 tis. ha, zejména v Plzeňském kraji 6 tis. ha , Ústeckém 2 tis. ha a Středočeském 7 tis. ha. Celková sklizeň 6,9 mil. t přesáhla dvanáctiletý průměr o 300 tis. t. Hlavním vlivem je vysoký hektarový výnos 5,45 t/ha, neboť plochy obilovin jsou nižší než je průměr za posledních 12 let.

 

Pšenice ozimá  je sklizena z více než 98 % ploch . Sklizeň téměř 4,6 mil. t byla za posledních 12 let překonána pouze dvakrát. Je to díky hektarovému výnosu 5,91 t/ha. Plochy ozimé pšenice byly letos o více než 30 tis. ha nižší než je dvanáctiletý průměr.

 

Jarní ječmen je sklizen téměř z 99 % ploch, celková sklizňová plocha je v důsledku nepříznivého počasí při jarním opožděném setí nejnižší za posledních 12 let. Očekává se také jedna z nejnižších sklizní.  

 

Sklizeň ozimého ječmene prakticky skončila na spíše podprůměrné úrodě necelých 490 tis. t.

 

Žito je sklizeno z 98 % ploch – zbývá ještě 628 ha. Hektarový výnos 4,99 t je druhý nejvyšší za 12 let.

 

U Triticale zbývá sklidit více než 8 % ploch, u jarní pšenice kde zbývá necelých 7 % a u ovsa s více než 3 % nesklizených ploch je již nutné počítat s vyššími ztrátami. Celkově se jedná o nevýznamnou nesklizenou plochu 12 tis. ha.

 

 

 

Řepka bylo sklizeno 1 450 tis. t s výnosem 3,48 t/ha. Sklizňová plocha 418 808 ha byla nejvyšší v historii.

 

 

 

 

 

Zpracovali:     Ing. Jan Záhorka, tel: 606 755 026

                                                                                              Valerie Ivašková

Sklizeň v Jihomoravském kraji k 3. 9. 2013

Sklizeň v Jihomoravském kraji k 3. 9. 2013 podle okresů

Sklizeň v České republice k 3. 9. 2013

Zařazeno v Žně 2013

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.