KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

VELETRH JÍDLO PITÍ ŽITÍ

17/08/12

Praha – letňany, 6. – 9. 12. 2012  – TO NEJLEPŠÍ Z ČESKÝCH LUHŮ A HÁJŮ  při výstavě  STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY

VELETRH JÍDLO PITÍ ŽITÍ

Praha – Letňany, 6. – 9. 12. 2012

TO NEJLEPŠÍ Z ČESKÝCH LUHŮ A HÁJŮ
při výstavě STŘÍBRNÉ VÁNOČNÍ DNY
(v loňském roce 305 vystavovatelů a 22 594 návštěvníků)

 

Výstaviště v pražských Letňanech nabídne poprvé exkluzivní veletrh Jídla Pití a Žití, proto, aby všichni věděli, že máme u nás doma dostatečné množství velice kvalitních potravinářů, výrobců dobrých nápojů a skvělé řemeslníky, kteří produkují nádherné věci denní potřeby.

Jídlo a pití tvoří podstatnou součást našeho žití. Nový projekt reaguje na potřebu společnosti v oblasti gastronomie, kultury stolování a zdravé stravy zejména z českých zdrojů. Možnosti české kuchyně jsou nesmírně bohaté a rozsáhlé. Obliba místního čerstvého masa, zeleniny a ovoce je na vzestupu, také místních vín, ovocných šťáv a mléčných výrobků.

Naše kuchyně se vrací k původním českým receptům postavených na typické drobné zvěřině, režném chlebu, fazolích a hrachu, vepřovém, guláši z kližky, houskovém, karlovarském, špekovém či chlupatém knedlíku a brambor, rýži, šunkoflecích, jednoduchém nebo masovém bramboráku, či spoustě chutných omáček, běžné zelenině a ovoci.

Producenti, výrobci a pěstitelé všech zmíněných věcí budou hrdě a v hojné míře prezentovat své regionální speciality, oživí recepty babiček i dědečků a přidají i něco svého vlastního. Do jisté míry to bude přehlídka umu českých (i moravských a slezských) hospodářů a domác-ností.

Veletrh se uskuteční na pražském výstavišti v Letňanech od 6. 12. do 9. 12. 2012. Gastronomie bude doplněna představením výrobků denní potřeby, vkusnými dekoracemi, užitnou i uměleckou keramikou, kuchyňskými výrobky.

Doprovodných kulturních a společenských programů bude celá řada, pro děti i dospělé.

Pro nový veletrh se podařilo v přípravné fázi získat podporu v širokém spektru zaintere-sovaných orgánů a institucí.

Záštitu nad veletrhem Jídlo Pití Žití převzal Prezident Agrární komory ing. Jan Veleba.