KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zrušení zelené nafty povede k likvidaci našeho zemědělství

23/05/12

Zdroj: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=185490&TypeID=2

Hejtman Hašek: Zrušení zelené nafty povede k likvidaci našeho zemědělství

Rozhodnutí vlády zrušit tzv. zelenou naftu a trvat na zavedení spotřební daně z tichého vína označil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na brífinku ve středu 23. května 2012 za ekonomický nesmysl, který prohloubí problémy našeho zemědělství.

„Staneme se jedinou evropskou zemí, ve které bude zelená nafta zrušená. Dojde tak k výraznému snížení konkurenceschopnosti našich zemědělců. Zvýšení DPH na potraviny na 15 procent, což je o deset procent více než před šesti lety, je krok vedoucí k likvidaci našeho zemědělství,“ zdůraznil na brífinku hejtman Hašek. „Vláda tímto opatřením zlikviduje řadu zemědělců, vinařů a farmářů. Jde o likvidaci českých farmářů v přímém přenosu a ohrožení potravinové soběstačnosti země. Jižní Morava je zemědělský region a kroky vlády směřují k ohrožení budoucnosti moravského venkova,“ řekl hejtman Hašek.

„Další nesmyslný krok je zavedení daně na tiché víno. Opět se tím řadíme mezi exoty. Žádná vinařská země v Evropské unii tuto daň nemá. Vinaři a zemědělci naši vládu prostě nezajímají. To jsme už pochopili. Vláda ale ignoruje i základní ekonomická pravidla. Jedno zvýšení daně jí nepřineslo požadované peníze, tak ji zvýší znovu. Jde o pokračování série daňových chyb, které ohrožují celý sektor zemědělství a vinařství zejména,“ zdůraznil na brífinku hejtman Hašek.

Předseda Okresní agrární komory v Blansku Kamil Vystavěl uvedl, že se zemědělci snažili od dubna jednat s vládou. „Nikdo nereagoval na naše dopisy, proto jsme přikročili k nepopulárnímu opatření, blokádě silnic. Pokud ani teď k jednání nedojde, dohodneme se na další akci, která už bude citelnější,“ zdůraznil.

Vinař František Mádl upozornil, že zavedení spotřební daně na víno způsobí problémy také v navazujících odvětvích, mj. snížení zájmu o vinařskou turistiku.