KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Čerstvé mléko nikoho nezabije

31/05/10

Pilo ho několik generací a dožily se důchodu!!Zdroj: www.apic-ak.cz

Čerstvé mléko nikoho nezabije

Pilo ho několik generací a dožily se důchodu. Syrové mléko přímo od kravičky prostě bylo a je ihned po zchlazení nesmírně dobré. Nepotřebuje podporu chemických látek, je pouze přírodní a tělu prospěšné.

My se k němu začínáme také pohodlně dostávat díky mléčným automatům, kterých u nás v poslední době stále přibývá. Je jich nyní 140, ale zemědělci slibují, že jich bude do konce příštíto roku až tisíc. Přidali jsme se tak k mnoha zemím, například k Holandsku, Rakousku, Švýcarsku, Německu, Belgii, Dánsku, Švédsku, Slovensku.

Každý si načepuje, kolik chce

Ti spotřebitelé, kteří jsou dostatečně informováni o nezávadnosti čerstvého mléka, jíž farmáři dosáhnou splněním náročných legislativních podmínek, si je čepují bez obav o své zdraví. Osvěta je v tomto případě důležitá, neboť je třeba čelit všem varováním o škodlivosti čerstvého mléka na zdraví.

Na každém automatu musí být výrazně umístěná informace, jak s mlékem zacházet. Do okamžiku, než si natočíme svoji láhev, za jeho kvalitu a nezávadnost ručí zemědělec, nad nímž ovšem stále bdí krajská veterina a hygiena. Pak je to už jen na nás, zákaznících.

První instalovali přímo u nemocnice

Proto je dobré vědět, že každý farmář musí před tím, než si automat pořídí, podstoupit velmi náročné kolo splnění zákonných veterinárních a fygienických podmínek. I tak je jeho produkt pod stálou kontrolou, přesně jak si to žádá naše legislativa.

„Je přísnější než v jiných zemích,“ zdůrazňuje prezident Agrární komory ČR Jan Veleba a dodává, že prodávat mléko v automatech u nás povolují dvě vyhlášky, takže provoz mléčných automatů se děje v zákonných podmínkách a netřeba ho jakkoli zpochybňovat.

Na Slovensku, jehož odborníci společně s našimi systém legislativy tvořili, se první automat instaloval u nemocnice v Bánovcích nad Bebravou a to pod záštitou ministrů zdravotnictví a zemědělství. Lze pochybovat, ze by vláda chtěla riskovat zdraví obyvatel.

Nikoho nezabíjejí

Povinnosti o vyčerpávající informovanosti svých zákazníků dostojí i farmářská rodina Marie a Milana Cahových. Hospodaří v Holubí Zhoři na Vysočině a bílý produkt svých 16 dojnic holštýnského typu vozí do automatu, který instalovali ve Velké Bíteši, vzdálené sedm kilometrů.

„Jsme tam za pět minut,“ říká Marie Cahová a dodává: „Není čeho se bát, mléko je ihned po nadojení zchlazené v tanku, který má dvouplášť, takže nehrozí, že by zteplalo a ani během dopravy k automatu nepřetrhneme chladící řetězec. Mléko přečerpáme do termoboxů a v nich je odvážíme do automatu, kde je ihned uložíme do lednice.

Ručíme za to, že splňujeme všechny podmínky pro prodej čerstvého mléka a náš zákazník má i veškeré potřebné informace,“ říká farmářka a pokračuje:

„Když jsem se dozvěděla, že v jednom rozhlasovém pořadu varovali maminky, aby takové mléko nedávali svým dětem, že je tím zabíjejí, zamrzelo mě to. Děláme totiž všechno pro to, aby náš zákazník dostal kvalitní mléko a tvrdím, že je to nápoj blahodárný.“

Nepřevařuje

Marie Cahová uvádí, že je zastánkyní toho, aby se mléko nepřevařovalo. „Převařené ztrácí všechny vitaminy. Smetana z něj se ocitne ve škraloupu, který většinou lidé vyhodí.

My pijeme nepřevařené 20 let, já ho piju odmalička a nepřevařovala jsem ho ani svým dnes dospělým dětem. Mimochodem, ani jedno z nich nemá zaplombované zuby,“ dodává farmářka a pokračuje:

„Mléko u nás pijí návštěvy, známí. Kdyby bylo škodlivé, což ale není možné vzhledem k tomu, že krajská veterina i hygiena naše mléko kontroluje a tím pádem doporučuje k prodeji a konzumaci, byla by mrtvá nejen celá naše rodina, ale i všichni, kdo k nám chodí a mléko u nás pijí.“

Jak si ho užít

V čerstvém mléce, které neprošlo tepelným zpracováním nebo homogenizací, ale bylo pečlivě filtrováno a rychle zchlazeno, jsou zachovány přírodní prvky v plném rozsahu (například laktobacily mléčné, které posilují obranu imunitního systému, oživují střevní bakteriální flóru a působí i na prevenci proti alergiím.

Živé bakterie v mléce jsou zdraví prospěšné. Lidský organismus si zvykne a těm, kteří mléko hůře tráví, doporučují odborníci syrové mléko převařit na 70 stupňů.

Domácí sýry, jogurt i zmrzlina

Ti ostatní, jenž mají dobrou imunitu, si mohou výhod mléka, které nikdo nezbavil smetany, užít všestranně. Zejména kreativní hospodyňky tak mají příležitost obohatit rodinný jídelníček o vlastnoručně vyráběné stoprocentní přírodní produkty.

Například měkký, Cottage, Balkánský, Mozarellu, tvaroh, zralý sýr, pečený, ale i jogurt, jogurtovou zmrzlinu, kefír, acidofilní mléko, syrovátku i limonádu z ní. Receptář a veškerý postup najdete na www.tmleko.cz/receptar.html.

Jako při každém zacházení s čerstvým mlékem je i v tomto případě nutné dodržet perfektní čistotu.

Pravidla jsou

  • Česká hygiena a veterina společně se slovenskou veterinou vypracovaly celý systém opatření, které se opírají o legislativu Evropského společenství, jak se může syrové mléko prodávat, jakými technologickými postupy a za jakých pravidel hygienických a veterinárních.

 Přísné podmínky pro prodejce

  • Farmář musí splnit dvě vyhlášky o prodeji syrového a tepelně neošetřeného kravského mléka.
  • Vyhlášku č. 289/2007 Sb. O veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty umožňje prodej syrového kravského mléka vyrobeného za předem stanovených přísných podmínek prodej přímo ze dvora, chléva.
  • Druhou možností je syrové mléko nabízet v maloobchodním prodeji při splnění přísných podmínek stanovených vyhláškou č. 128 z roku 2009.

 Doba trvanlivosti

  • Čerstvé mléko má omezenou dobu čerstvosti a je třeba ji akceptovat.
  • Dá o sobě vědět tím, že zkysne, zatímco mléko z krabice shnije.
  • U mléčných automatů je dobra trvanlivosti hlídána elektronicky. Je v něm zabudován modul GSM pro bezdrátový přenos informací o stavu zařízení, teplotě a množství mléka.
  • Při teplotě mléka vyšší než 8 °C by už automat nemohl prodávat právě díky vestavěné blokaci.

OLINA TÁBORSKÁ

Zdroj: http://www.apic-ak.cz/?path=m1|mt103|mo11622

Zařazeno v Potravinářství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.