KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Cena zemědělské půdy vzrostla

04/02/09

Cena zemědělské půdy vzrostla od roku 2007 o 50 až 100% – Mladá fronta Dnes.

Zdroj: ČTK 

  

Tržní cena zemědělské půdy vzrostla od roku 2007 o 50 až 100 procent. Hodnota polí začíná
 výrazně růst a značná část pozemků v nejbližších letech podraží až několikanásobně. Píše o
tom dnešní Mladá fronta Dnes. Ze zemědělské půdy se začíná stávat normální tržní komodita
zejména proto, že stát v loňském roce významně urychlil takzvané pozemkové úpravy, díky
kterým mohou majitelé s pozemky naprosto svobodně nakládat, píše deník.
 

   Velké zemědělské podniky podle deníku nakupují půdu se střídavými úspěchy. Devět z deseti hektarů, na kterých hospodaří, mají pouze v nájmu. "Někteří vlastníci na půdě samozřejmě hospodaří. Část jich žije na venkově a pronajímá ji. Celá polovina z nich, odhadem jeden a půl milionu lidí, ale žije ve městech nebo v zahraničí a nemá k ní takový vztah. To je potenciální nabídka v nedaleké budoucnosti," tvrdí podle MfD předseda Svazu vlastníků půdy František Janda.
    V posledních dvou letech získal například největší agrochemický holding v zemi Agrofert desítky zemědělských podniků. Část vlastníků pak oslovil s nabídkou odkupu. Mnohem výrazněji se do nákupu půdy vrhl majitel lihovaru Ethanol Energy ve Vrdech Otakar Moťka. "Od loňského léta jsme nakoupili několik tisíc hektarů. Lidé na naši nabídku slyší," potvrdil Moťka, který chce koncem jara rozjet výrobu biopaliv z kukuřice. Pozemky skupuje, aby si dodávky plodiny od zemědělců pojistil. Za jeden hektar přitom lihovar údajně nabízí okolo 80.000 až 100.000 korun, napsala MfD.
    Rozhýbat trh s půdou výrazně pomáhá podle deníku také stát, který jen v loňském roce privatizoval zhruba 50.000 hektarů půdy. Na druhé straně koncem loňského roku vyhlásil německo-britský The Palmer European Farmland Fund ambiciózní plán utratit za půdu v Polsku, Česku, Rumunsku a Maďarsku téměř čtyři miliardy korun.
    Nejvyšší ceny zemědělské půdy v Česku jsou podle realitní kanceláře Farmy.cz v kraji Středočeském, kde se pohybují v rozmezí od 12 do 44,50 koruny za metr čtvereční. Vyšší ceny jsou také v Olomouckém kraji, kde dosahují hodnoty 15 až 38 korun za metr čtvereční. V kraji Jihočeském je možné metr čtvereční zemědělské půdy prodat až za 35 korun, ve Zlínském kraji může cena vyšplhat na 33 korun a v Libereckém kraji se cena pohybuje v rozmezí od 12 do 32 korun.

Zařazeno v Zemědělství